Home

Achtergrond

Marktaandeel clubrassen kan stijgen tot 10 procent

Het marktaandeel van clubrassen ligt momenteel op 5 procent, en kan de komende jaren groeien tot zeker 10 procent.

Dat zegt Urs Luder van Greenstar Kanzi Europe, een samenwerkingsverband van onder andere Fruitmasters en Veiling Haspengouw. Medio oktober is het verkoopseizoen voor Kanzi gestart, en een fors deel van de totale oogst van 35.000 ton is verkocht.

Kanzi is een kruising tussen Braeburn en Gala-appels. Volgens Luder verovert Kanzi na de Nederlandse, Belgische en Duitse markt langzaam ook de Italiaanse en Spaanse markt. ”Onderhandelingen verlopen positief. Clubrassen worden als onderscheidend erkend.” Ook de Europese afzetorganisatie van het Franse clubras Pink Lady ziet de markt verder groeien. Pink Lady geldt volgens marktonderzoek als het bekendste appelmerk in Europa.

Een woordvoerder verwacht dat het marktaandeel op termijn kan doorgroeien tot 20 procent. De groei van Pink Lady is het grootst in Spanje, waar volgens onderzoeksbureau IPSOS 60 procent meer Pink Lady-appels worden verkocht. In Nederland en Duitsland ligt de groei met een kleine 30 procent eveneens bovengemiddeld hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.