Home

Achtergrond

Maas daalt in Maastricht, stijgt noordelijker

De Maas bij meetpunt Sint Pieter in Maastricht is sinds zondagmiddag aan het zakken. De hoogste piek is volgens de website actuelewaterdata.nl van Rijkswaterstaat voorbij.

Vlak voor 15.00 uur bedroeg de afvoer van de Maas bij Sint Pieter 1724 kuub per seconde. Eerder zondag haalde de Maas net niet de top van 1800 kuub. De waterstand bedroeg vlak voor 15 uur 46,10 meter boven NAP.

Ter vergelijking: normaal bedraagt de gemiddelde waterstand voor november bij Sint Pieter volgens Rijkswaterstaat 44,15 meter boven NAP bij een gemiddelde afvoer van 300 kuub. Dit weekeinde stond de Maas dus op haar top twee meter hoger dan gemiddeld en voerde zes keer zo veel water af.

In 2003 was er echt sprake van hoogwater, toen de piek van de waterafvoer op meer dan 2500 kuub lag, zei en woordvoerder van Rijkswaterstaat zondag. De afgelopen dagen was er van enige calamiteit volgens hem geen sprake.

Naar zondag bekend werd lag er zaterdag over de A76 Aken-Antwerpen tussen Aken en Geleen een waterdeken. Rijkswaterstaat verlaagde uit voorzorg de maximumsnelheid van 120 naar 70 kilometer per uur. Problemen met water deden zich ook voor op de A79, de A73, de N279 en de A67. Het bleef hier en daar bij enkele kop-staart-botsingen, aldus Rijkswaterstaat.

RWS heeft de sluizen in Limmel en Bosscherveld bij Maastricht zondag tijdelijk gesloten. Daardoor kunnen schepen niet meer vanuit Maastricht het Julianakanaal opvaren en omgekeerd. RWS verwacht dat de stremming maandag in de vroege ochtend wordt opgeheven.

Inmiddels stijgt de Maas elders in Limburg. Bij Roermond wordt de piek in de nacht van maandag op dinsdag verwacht, noordelijker in de loop van dinsdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.