Home

Achtergrond

Maas bereikt hoogwaterstand

Om twee uur in de nacht van zaterdag op zondag heeft de Maas de hoogwaterstand bereikt. De rivier voert sinds dat moment meer dan 1.500 kubieke meter water per seconde af. Eerder gaf Rijkswaterstaat wel een voorwaarschuwing voor het hoge water, maar toen vermoedde men nog dat een dergelijk hoog peil niet gehaald zou worden.

Bij een dergelijk hoge waterstand gaat Rijkswaterstaat extra maatregelen nemen om overstromingen te voorkomen. Verwacht wordt dat later op zondag de Maas, een echte regenrivier, 1800 kubieke meter per seconde zal afvoeren. ,,We zullen onze maatregelen nemen, maar het is niet zo dat de rivier zal overstromen'', aldus een voorlichter van het Waterschap Zuid-Limburg.

Om twee uur 's nachts voerde de Maas in Sint Pieter 1525 kuub af, terwijl dat rond elf uur zaterdagavond 1250 kuub was. ,,Ook in België is veel regen gevallen en dat water moet nog passeren'', zei de voorlichter. ,,Bovendien voeren de overvolle beken ook al hun water af naar de Maas. Het water stijgt sneller dan we hadden verwacht''

Hoewel er geen directe problemen met het wassende Maaswater worden verwacht, kunnen zich nog wel op andere plaatsen nieuwe problemen voordoen. ,,Het is inmiddels gelukkig droog geworden, waardoor de toestand stabiliseert. Vanaf nu verwachten we nog 1mm regen per uur. Maar het hele bekensysteem hier is zo overvol, dat er ook op andere plaatsen nog overstromingen kunnen optreden'', liet de voorlichter weten.

Zondagochtend om zes uur worden door de waterschappen, Rijkswaterstaat en het regionaal operationeel team verdere plannen gemaakt om het water af te voeren en de stijgende Maas te beteugelen. Dit overleg zal vroeger plaatsvinden als het waterpeil de 1600 kubieke meter per seconde overstijgt. ,,We willen in Limburg zo snel mogelijk reageren op hoogwater in de Maas'', zegt de voorlichter.

Voorlopig lijkt die situatie zich niet voor te doen; het waterpeil stijgt soms tot boven de 1500 kuub, soms daalt ze weer. ,,Dat komt doordat ze in België zo nu en dan een stuw sluiten. Dan vermindert de waterdruk aan de grens'', aldus de voorlichter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.