Home

Achtergrond 1 reactie

Maagbolus helpt tegen pensverzuring

Coöperatie ForFarmers heeft samen met een Oostenrijks bedrijf (SmaXtec animal care) een remedie ontwikkeld tegen pensverzuring bij pas afgekalde koeien.

Het gaat om een maagbolus die gedurende twee maanden lang continu de zuurgraad in de pens meet. De meetgegevens worden doorgestuurd naar een ontvangststation. Met de gegevens daaruit kan de veehouder het rantsoen aanpassen, zodat de gebreksverschijnselen verdwijnen.

ForFarmers heeft voor de vinding een innovatieprijs gekregen van de Duitse DLG. De bolus kost 700 euro per stuk, het ontvangststation 3000 euro. De bedoeling is om 1 bolus in de brengen bij een gezonde verse koe. Die koe is maatgevend voor het rantsoen van een hele groep. Het systeem is prijzig, maar verdient zich volgens ForFarmers terug via een gezondere koe.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jeroen

    Check de mineralen eens die gevoerd worden?
    Hoeveel procent daadwerkelijk mineraal zit erin? Daarnaast, wat voor soort mineraal.
    Heb voor de gein in Denemarken een test op mineralen van 2 maatschappijen gedaan. Bij 1 zat 25% minder in, dan de aangegeven hoeveelheid. Daarnaast zijn de etiketten haast niet meer te ont-cijferen.

Of registreer je om te kunnen reageren.