Home

Achtergrond 6 reacties

'MRSA in slachthuizen zo goed als onuitroeibaar'

Het is bijna onmogelijk om de verspreiding van de MRSA-bacterie in slachthuizen tegen te gaan.

Dat antwoordt landbouwstaatssecretaris Henk Bleker op vragen van PvdD-Kamerlid Marianne Thieme.

Uit onderzoek aan Wageningen Universiteit is gebleken dat varkens eerder besmet worden met MRSA als ze in een besmette ruimte verblijven. Daarnaast wordt de bacterie ook overgedragen via andere varkens.

Volgens Bleker kunnen de ontvangstruimtes in slachthuizen niet continu ontsmet worden, en is derhalve de besmetting van varkens daar nauwelijks te voorkomen. De staatssecretaris meldt verder dat MRSA zich zo goed als zeker niet verspreidt via vlees, maar via levende dieren.

Mensen die vaak in aanraking komen met levende dieren (met name varkens en vleeskalveren) behoren tot de risicogroepen voor MRSA. Bij ziekenhuisopname worden deze groepen gecontroleerd en zo nodig geïsoleerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien is het verstandig om dit dossier gelijk over te hevelen naar het ministerie van volksgezondheid. Die kunnen dan de leiding nemen en maatregelen voorstellen. Blijft het dossier bij landbouw, dan weet je bijna zeker dat er niet de volledige aandacht is voor de gezondheid van mensen.

 • no-profile-image

  mrsa

  Inderdaad Wilma eigen schuld, dikke bult. We zitten er midden in in de ellende.Zelf besmet met mrsa, de dieren waarschijnlijk ook, Niet te beheersen lees ik en dan heb je nog dat hormonengedoe in het voer. Overigens gaat het zo met de Q-koorts en de gekke koeienziekte ook die kant op denk ik. Wie pakt de verantwoording indeze???? De consument door een nette dus duurdere prijs te betalen voor een verantwoord lekker stukje vlees?? ( jij dus ook wilma ) Wij kunnen dan als varkenshouder misschien met een klein deeltje van het aantal dieren ook zelf een veel gezonder leven hebben. De varkens allemaal gezellig in de wei. Produktschappen enz heb ik persoonlijk geen vertrouwen in. Die zullen eerder de doofpotmodule hanteren i.v.m. de economische belangen. De politiek dan misschien?? Alleen denk ik, als ze krachtig kunnen neerzetten dat de huidige koers niet goed is. Gewoon roepen eigen schuld dikke bult kun je overigens ook wel tegen de postbodes zeggen in Nederland. Als we gezamelijk afspreken weer brieven te gaan schrijven naar elkaar i.p.v internetten hebben ze allemaal volop werk.

 • no-profile-image

  burger

  Het antwoord is schaalverkleining, minder antibiotica en een hogere prijs voor de consument. De overheid moet hiervoor kiezen, de markt kan dit zelf niet op korte termijn. Helaas gaat dit met CDA weer niet gebeuren.

 • no-profile-image

  Wilma

  Wat een dierenliefde lees ik in dit artikel van de varkenshouder... Tranen in mijn ogen. Wat houdt die varkenshouder toch veel van zijn dieren. (hebben mijn dieren niets te eten, boehoe wat een krokodillentranen)

  De varkenshouder houdt zelfs zoveel van ze dat hij ze in een hokje propt, ze vet mest en vervolgens lachend naar het slachthuis laat brengen voor een klein prijsje.

  Hopelijk gaan deze mensen eens nadenken over het gebruik van antibiotica en het op grote schaal fokken van dieren en de risico's die dit met zich meebrengt. Eigen schuld, dikke bult zou ik zeggen in dit geval.

 • no-profile-image

  Fred Flintstone

  Wima heb jij soms last van BSE? Wie lopen er in de winkel te zoeken naar de "kleine" prijsjes voor het vlees? NIET de varkensfukker denk ik.....

 • no-profile-image

  mrsa

  Als varkenshouder hadden we deze zomer ook een zeer nare beleving. Ook wij zijn n.l. besmet met mrsa. Vanwege een operatie kom je dus in een isoleercel in het ziekenhuis waar je vooraf gelukkig wel menselijk en uitgebreid uitleg krijgt door de maanmannetjes ( en vrouwtjes ) geheel ingepakt wat de regie is die dag. De zeer zorgvuldige disipline is ter bescherming van de overige patienten. Dan gaat de telefoon in onze isoleercel. Het is niet de bedoeling dat we die verlaten i.v.m. de regie. Er is geen voer voor de vleesvarkens aldus mijn medewerker. Per direkt bel ik naar mijn voerleverancier. Het voer had n.l.uiterst die dag ervoor gebracht moeten zijn. De boodschap is van mijn voerleverancier dat ze ook geen voer willen brengen. De schade van belevering van hormonen via diervoeders dien ik bij produktschap te halen is motivatie om geen voer te brengen. Per direkt in de isoleercel van ziekenhuis bel ik een andere voerleverancier of men per direkt voer wil brengen voor mijn dieren. Gelukkig was er savonds weer voer voor de dieren gebracht door en andere voerleverancier en is de operatie ook goed gegaan. Inzake de schade door de hormonen in de voeders is er nog steeds een meningsverschil wie die moet dragen. Het Produktschap aldus mijn exvoerfabriek of het voerfabriek zelf. Het blijft overigens angstig om dergelijke gevallen op zulke momenten te willen afronden, in de isoleercel van het ziekenhuis net voor de operatie en als je dieren geen eten hebben.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.