Home

Achtergrond 253 x bekeken 3 reacties

MBV zoekt vast vermeerderingsbedrijf

De Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees (MBV) is op zoek naar een vaste vermeerderaar die drie- tot vierhonderd biggen in de week kan leveren.

Die moeten voldoen aan de welzijnseisen van MBV en mogen dus niet gecoupeerd of gecastreerd zijn. Bij de stichting MBV zijn momenteel vier varkenshouders aangesloten. Zij houden bij elkaar 4.650 varkens in wroetstallen, ook wel bekend als het Canadian bedding systeem. Van de vier is één bedrijf gesloten, de rest koopt biggen aan, aldus voorzitter Raymond Cobben.

In de praktijk blijkt het lastig om vaste afspraken te kunnen maken met vermeerderaars die ongecoupeerde en ongecastreerde biggen willen leveren. "De fokker die mijn biggen leverde, is ze bijvoorbeeld zelf gaan afmesten", schetst Cobben. Van de aangesloten bedrijven hebben er een aantal uitbreidingsplannen. Daarnaast zitten er twee nieuwe bedrijven in de pijplijn, vertelt Cobben: één met tweeduizend en één met vijftienhonderd plaatsen. De stichting is daarom naarstig op zoek naar een grote vermeerderaar, die drie- tot vierhonderd biggen in de week kan leveren aan de aangesloten bedrijven. Het liefst moet dat een bedrijf zijn dat in het totale concept past, dus met zeugen in groepen en op stro. Er hebben al meerdere vermeerderaars gereageerd, vertelt Cobben. "Maar we zijn nog niet tot zaken gekomen. Het moeten ook wel mensen zijn die willenmeedenken over het totale concept, over welzijn en maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen", aldus de MBV-voorzitter.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  En weet je dan ook waarom het tussen 5 en 7 weken veel vaker voorkomt, dat staart en oorbijten? Een Wageninger student heeft ondergeschikte zeugjes als verdachten. Volgens mij heeft het met het krijgen van tanden te maken, dat irriteert en vraagt om iets om op te bijten. Stro helpt wel maar niet genoeg om het helemaal te voorkomen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  We hebben veel fokbiggen met lange staarten geleverd aan biologische zeugenbedrijven. Zijn daar mee gestopt omdat het staartbijtprobleem na 8 weken nauwelijks meer voorkomt, maar tussen 5 en 7 weken leeftijd een crime is. Wil je het goed doen, dan moet je ook deze biggen op diepstrooisel leggen. Lijkt me trouwens ook wel net zo eerlijk naar de consument. Stoppen met castreren wil iedereen wel. Het is juist een grote schande dat juist biologische biggen nog allemaal gecastreerd worden. Laten ze dit verschil met gangbaar maar eens uitleggen aan de consument.

 • no-profile-image

  john

  tussen 5 rn 7 weken zitten de biggen in een groeispurt. De beschikbaarheid van de benodigde voedingstoffen (vreetplaatsen en makkelijker bereikbaar). berperkte opname door gezondheidsproblemen of een groot energieverlies (te veel ventileren) geeft bijtproblemen. Ik durf deze biggen wel te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.