Home

Achtergrond

'Lidstaten traag met duurzaamheidscriteria biobrandstof'

Een groot aantal Europese lidstaten is traag met de invoering van de Europese richtlijn voor de duurzaamheid van biobrandstoffen.

Dit belemmert de handel in de EU, stelt de Europese boerenorganisatie CopaCogeca. Volgens de boerenorganisatie hebben alleen Duitsland en Oostenrijk de nieuwste richtlijn omgezet in nationale wetgeving. Die worden op 5 december van kracht. Maar veel andere lidstaten hebben de invoering van de duurzaamheidscriteria uitgesteld.

Bij de handel in biobrandstoffen horen documenten die aangeven dat de grondstoffen duurzaam zijn geproduceerd. Het gaat volgens CopaCogeca vooral om koolzaad. Als de documenten ontbreken, kan het koolzaad niet worden verhandeld in lidstaten die de nieuwe richtlijn al toepassen. Daardoor kan in de ene lidstaat een overaanbod en in een andere lidstaat een tekort ontstaan, vreest CopaCogeca.

De Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen, de organisatie die het gebruik van landbouwgewassen voor biobrandstof stimuleert, betreurt de trage handelswijze van de lidstaten. "De verwerkers van koolzaad mogen niet de dupe worden. Desnoods moet de Europese Commissie een overgangsregeling instellen."

Of registreer je om te kunnen reageren.