Home

Achtergrond 779 x bekeken 19 reacties

Lely onthult A4-melkrobot

Lely hanteert ook bij de nieuwe A4-robots het concept met één robotarm per box. De meest opvallende verandering is het doorloopontwerp, door Lely aangeduid als het I-flow-concept.

Door de koe recht in en uit de robot te laten lopen, worden onnodige obstakels vermeden. Samen met het fronthek wordt ook de krachtvoerbak na het melken weggeklapt. Dit zou volgens de fabrikant resulteren in een tijdwinst van ongeveer vijf seconden per koe. De dagcapaciteit van een robot neemt hierdoor iets toe. Door het open ontwerp van de box blijft de koe tijdens het melken meer in contact met de overige koeien, wat onnodige stress moet voorkomen. Lely hanteert ook bij de A4-robots het concept met één robotarm per box. Nieuw is de modulaire bouwwijze, zoals ook op onderstaande (middelste) foto te zien is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henry

  Is dit het nu waard om een week van te voren aan te geven dat er een nieuwe gele revolutie is? Bij deze robot lijkt me het trouwens ook minder makkelijk om twee robots naast elkaar te plaatsen, of zie ik dit verkeerd?

 • no-profile-image

  Willem

  Ik denk zeker dat het een gele revolutie is.
  Ik denk dat je eerst je goed moet verdiepen in de details die zijn aangepast aan de robot.

 • no-profile-image

  leon

  Nou, het zou pas een revolutie wezen als ze alle tekortkomingen van de A3 eens aanpakten. Denk aan: inmelken, soms een half uur werk voor een koe, voerbak,slangen met drie krullen op een onmogelijke manier in de arm vastgemaakt, speen melkend er weer afhalen omdat ie het andere speen niet vindt, onderhoud duurt te lang nml gehele dag voor 2 robots, onderhouds kosten laat men vrolijk oplopen terwijl men beweerd bij verkoop dat het afneemt omdat er meer robots komen, ik stop. gr leon

 • no-profile-image

  veehouder

  Natuurlijk zegt de verkoper dat de a4 beter is; dat verkoopt beter. Voor mij is een nieuwe versie niet nodig; het geeft alleen moeilijkheden voor de dealer en z'n monteurs. Beter voor iedereen zou een prijsverlaging zijn en zeggen dat er geen nieuwe versie nodig is omdat lely al de beste robot maakt. De verkopen gaan dan ook omhoog. De nieuwe versie is natuurlijk een doorn in het oog voor boeren die een a3 os a2 hebben; hun robot wordt weer minder waard.

 • no-profile-image

  pietje

  Niet voor niets is de fam van der Lely een van de snelste stijgers binnen de qoute 500!!!

 • no-profile-image

  Jan

  wat een stelletje zwartkijkers. jullie zijn gewon jalours dat van der lely een top bedrijf heeft.

  gegroet
  een tevreden a3 gebruiker

 • no-profile-image

  leon

  nou nou tevreden lely a3 melker dan bent gij de eerste die de door mij geschetste tekortkomingen van de a3 niet heeft. Maar ja als je bevoorbeeld gewoon elke koe opruimt die de a3 (in)melkt met moeite tja dan praten we maar niet verder, onderhoudskosten stijgen mooi door de laatste 4 jaar gem. 3% van een steeds hoger bedrag. toppie

 • no-profile-image

  willem mulder

  Deze introductie lijkt op een paniekaanval, weer een nieuw type, weinig vernieuwend, lastig inpasbaar in de stal, en waarschijnlijk niet koppelbaar met andere types die net 1 jaar op de markt zijn. Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat men wilde reageren op de ontwikkelingen bij Lely's grootste concurrent.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ben als A2 melker al lang niet meer onder de indruk van vernieuwingen die niet toepasbaar zijn op een A2. Je koopt je arm als je laatste trends bij wilt houden en hij doet gewoon wat hij moet doen en dat is probleemloos koeien melken. De A2 blijft gewoon een dijk van een robot, simpel, robuust en het grootste voordeel, is handmatig aan te sluiten. Sta je niet een half uur te prullen met een koe, maar gewoon snel met twee handjes er onder hangen. Probleem koeien of onrustige vaarsjes gaan meestal na een paar dagen weer vanzelf.

 • no-profile-image

  leon

  7

 • no-profile-image

  sjoerd

  7 is te mager. Toch vreemd dat lely zegt te luisteren naar gebruikers maar het vervolgens nauwelijks doet. Hier gaat de wet van de remmende voorsrong gelden.
  Verbeteren zorgt ook nog eens voor kostenreductie. Met vernieuwen jaag je de monteurs op de kast.

 • no-profile-image

  delaval

  Ik hoor hier dat Lely veel doet aan produktontwikkeling. Op zich een goed iets, maar ditzelfde doet zich ook voor bij Delaval, die eigenlijk ook eerst verbeteringen kan doorvoeren voordat ze met iets nieuws komen.

 • no-profile-image

  a2-melker

  Ben ook een tevreden A2 melker maar sinds de nieuwe laser erop zit (van de A3) herken ik dezelfde moeilijkheden als
  Leon. Vooral met inmelken. Als dat op de A4 niet verbeterd is hoef ik hem niet.
  Ik twijfel ook over de inloopbaarheid van de A4. Je mist de fuik-vorm. Vooral handig bij het inmelken van vaarzen.
  henky

 • no-profile-image

  sjoerd

  Denk ook dat je de fuik mis, opstarten wordt dan pas echt sport. A3 is nog op zoveel punten te verbeteren inlc. t4c dat je niet moet vernieuwen.
  Denk dat lely meer bezig is met eigen welzijn dan het leven van de veehouder zoals ze zeggen.

 • no-profile-image

  melkveehouder met

  Ik denk inderdaad dat ze de aansluittechniek beter hadden kunnen verbeteren dan de inloop. Ik heb zelf het idee dat delaval een betere aansluiting heeft dan lely, maar dat is gevoelsmatig. De laser is soms helemaal de weg kwijt en vooral bij de eerste keer soms lang bezig. Gelukkig kan ik bij een a2 soms handmatig aansluiten, wat een hoop frustatie voorkomt, vooral bij het inmelken.

 • no-profile-image

  verstraten

  Het wordt voor potentiële robotmelkers wel erg lastig gemaakt, door de vele veranderingen ziet men door de bomen het bos niet meer.
  De ene fabrikant (laval) stopt zijn vacuumpomp juist ín de box, Lely haalt hem eruit,de weegvloer werd eerst als sterk verkoopargument gebruikt, is er nu weer uit ( te duur? onderhoud/storingen?)Ik lees hier dat met name A2 melkers het feit roemen dat ze nog enigszins met de hand aan kunnen sluiten, waarom doet Lely daar dan niets mee, of wil men daar niets mee doen? Tegen mij werd verteld dat als je handmatig wilde aansluiten je beter traditioneel kunt blijven melken. Niet elke verandering is een verbetering en het komt de geloofwaardigheid niet altijd ten goede. Bij mij overheerst het gevoel dat de A4 puur uit kostenefficiëntie is bedacht en I flow een commerciëel jasje is.

 • no-profile-image

  delaval

  Uit de reactie's van de onderstaande robotmelkers blijkt dat er nog veel vooruitgang valt te behalen,wat betreft de speendetectie. Zowel bij Lely als Delaval. Het is dan ook jammer dat dit niet op de eerste plaats staat. Schijnbaar is dit een moeilijk te tackelen probleem, want hier is niet alleen tijdwinst met aansluiten te halen maar ook een lager aantal onvolledige melkingen. Wat betreft de nieuwe inloop bij de Lely zal dit in ieder geval de bezoekfrequentie ten goede komen. Tenminste voor het aantal ophaalkoeien.

 • no-profile-image

  E-J

  In de discussie over de vernieuwing tussen de A2,3 en 4 ga ik me niet mengen, ik hoor zowel positieve als negatieve geluiden. Wat ik inmiddels wel gezien heb, de A4 is voor monteurs vele malen makkelijker in onderhoud, alle componenten zijn stukken beter bereikbaar en met name in de arm zijn gigantisch punten gescoord op het gebied van werkgemak. Maar zoals altijd, laat de techniek zich eerst maar eens een poosje bewijzen.

 • no-profile-image

  anna

  Ik wil dat wel eens zien.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.