Home

Achtergrond

Leeuwarden mag snelweg aanleggen

De gemeente Leeuwarden kan beginnen met de aanleg van een vierbaansweg, de zogeheten Haak om Leeuwarden.

De Raad van State oordeelde woensdag dat tegenstanders van de weg de gemeente geen strobreed in de weg kunnen leggen.

Het gaat om de N31 van Harlingen/Afsluitdijk naar Drachten. Het verkeer in beide richtingen moet nu nog door Leeuwarden rijden. Met de aanleg van 'De Haak' wordt het straks om de stad geleid.

Enkele milieu- en natuurorganisaties en omwonenden waren naar het rechtscollege gestapt, omdat ze vonden dat de weg onnodig is en schadelijk voor de natuur. Met name over de opvang van de weidevogels hadden de tegenstanders veel kritiek. De gemeente zou te weinig aan compensatie hebben gedaan. Volgens de Raad van State is dat niet waar en voldoet de gemeente aan de eisen van weidevogelcompensatie.

Wethouder Thea Koster (Bereikbaarheid) van de Friese hoofdstad is blij met het oordeel van de Raad van State. ,,Heel veel verkeer gaat nu door Leeuwarden heen, waar het vastloopt. In de toekomst kan het nu om Leeuwarden heen. Dat maakt de bereikbaarheid van steden en dorpen in Friesland beter'', aldus Koster.

In het voorjaar van 2011 starten de werkzaamheden. In 2014 moet de weg klaar zijn. Die kost in totaal 250 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.