Home

Achtergrond 185 x bekeken

Leeftijd in te schatten met druppel bloed

Wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een methode gevonden waarmee aan de hand van een druppeltje bloed een betrouwbare schatting kan worden gemaakt van de leeftijd van een onbekend persoon.

De vinding kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de daders van misdrijven of slachtoffers van rampen te helpen identificeren. Dat meldde het Erasmus MC maandag.

De onderzoekers ontdekten dat met de jaren een bepaald DNA-molecuul minder vaak in het bloed voorkomt. Op basis daarvan hebben zij een simpele maar doeltreffende test ontwikkeld waarmee de leeftijdscategorie kan worden vastgesteld van de persoon van wie een bloedspoor afkomstig is. De wetenschappers zijn bezig de test verder te verfijnen zodat die nog nauwkeuriger wordt, aldus hoogleraar forensische moleculaire biologie Manfred Keyser.

Het onderzoek is mede gefinancierd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De resultaten zijn verschenen in het vaktijdschrift Current Biology.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.