Home

Achtergrond 188 x bekeken

Lat omlaag voor klimaattop Mexico

Wereldwijd hebben overheden de doelstellingen voor de klimaattop in Mexico van eind deze maand naar beneden bijgesteld. Dat zei de voorzitter van het VN-klimaatbureau Unfccc, Christiana Figueres.

"Dit is een complex proces, dat langzaam zal gaan verlopen'', aldus Figueres woensdag op een persconferentie..
De hoop dat in Mexico een globaal, juridisch bindend klimaatverdrag zou worden opgesteld, was al niet groot. De mislukte top in Kopenhagen van afgelopen december heeft de onderhandelingen geen goed gedaan. Mogelijk worden de afgevaardigden het in Cancún dit jaar wel op een beperkt aantal punten eens.

In Kopenhagen waren de afspraken over het beschermen van tropische bossen bijna rond. Die zijn uiteindelijk niet gemaakt, omdat een aantal landen aandrong op een allesomvattende deal, die niet haalbaar bleek te zijn. In Cancún zou dit zogeheten REDD-programma mogelijk wel afgerond kunnen worden.

Ook is de verwachting dat de bijna tweehonderd deelnemende landen het eens gaan worden over een zogeheten groen fonds. Het geld in dat fonds moet de komende jaren gebruikt worden door arme landen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De bedragen die in het potje moeten, zijn vorig jaar in Kopenhagen al overeengekomen.

Een struikelblok blijft de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de klimaatproblemen. In Kopenhagen werd afgesproken de temperatuur wereldwijd niet met meer dan 2 graden Celsius te laten stijgen. Er zijn echter nog niet voldoende toezeggingen gedaan om die doelstelling te halen. Figueres stelde dat de VS een belangrijke rol spelen op dit punt, maar dat ook de EU de doelstellingen niet van de toezeggingen van andere landen moet laten afhangen.

Voor Cancún dreigt hetzelfde gevaar als in Kopenhagen: als landen een compleet pakket eisen, zullen de tot nu toe bereikte overeenkomsten weer niet worden afgerond. "Wat ik hoor van alle partijen is dat er behoefte is aan een gebalanceerd pakket'', aldus Figueres. Analisten schatten dat een wereldwijd verdrag niet voor het einde van 2011 rond kan zijn.

De VN-klimaatbaas sloot de persconferentie af met een optimistische noot. Ze stelde dat het nog steeds mogelijk is om overeenstemming te bereiken, als alle partijen bereid zijn water bij de wijn te doen. Cancún kan volgens haar een springplank zijn "voor grotere en betere afspraken door de jaren heen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.