Home

Achtergrond 231 x bekeken 1 reactie

Land- en tuinbouw gebruikt crisisregeling nauwelijks

De agrarische sector heeft nauwelijks gebruik gemaakt van een speciale garantstellingsregeling, die de rijksoverheid vorig jaar in het leven riep vanwege de economische crisis.

Blijkens een brief, die minister Maxime Verhagen naar de Kamer heeft gestuurd, is van de 100 miljoen euro die beschikbaar was als garantiebudget nog geen vijfde (18,3 miljoen euro) toegekend. “De situatie in de land- en tuinbouw als gevolg van de economische crisis is minder slecht gebleken dan bij aanvang van de regeling was voorzien”, concludeert Verhagen.

Toenmalig LNV-minister Gerda Verburg lanceerde de regeling in september 2009. Zij moest uitkomst bieden voor in principe gezonde agrarische bedrijven, die door de crisis geen werkkapitaal meer zouden kunnen lenen. Voor de regeling was maximaal 200 miljoen euro gereserveerd, waarbij de helft afkomstig was van het rijk en de bank voor de andere helft garant zou staan.

Ondernemers zouden op grond van de regeling tussen de 50.000 en 850.000 euro kunnen lenen. Vooral de glastuinbouw zou van de regeling kunnen profiteren, was destijds de gedachte, voor investeringen in plantgoed, energie en arbeid.

Van de reguliere garantstellingsregeling voor de landbouw is dit jaar juist meer dan twee keer zoveel gebruik gemaakt. Van de beschikbare 50 miljoen euro is dit jaar al 25 miljoen euro toegekend, tegen bijna 9 miljoen euro in dezelfde periode in 2009. Verhagen verwacht dat ook in het laatste kwartaal van dit jaar nog veel beroep op de regeling zal worden gedaan.

Van de garantstellingsregeling-plus (speciaal voor duurzame investeringen) is dit jaar iets minder gebruik gemaakt, hoewel het budget was verruimd. Tot nu toe werd voor 7,4 miljoen euro aan garantstellingen toegekend; vorig jaar was dit in dezelfde periode 8,7 miljoen euro. ELI schrijft dit toe aan strengere eisen voor groenlabelkassen. De veehouderij maakt dit jaar meer gebruik van de regeling dan de glastuinbouw.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Realist

    De ernst van de crisis is niet aan de boeren voorbij gegaan. Maar de voorwaarden die de overheid stelt zijn een groter probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.