Home

Achtergrond 215 x bekeken

Lamy: aftellen naar nieuw WTO-verdrag is begonnen

Het aftellen naar een nieuw wereldhandelsverdrag is begonnen nu politieke leiders zich achter de schermen toeleggen op afronding volgend jaar.

Dat zegt althans directeur-generaal Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in een toespraak. "We hebben het politieke signaal, de technische expertise en het werkschema", aldus de Fransman. De onderhandelingen, ook bekend als Doha-ronde, gingen 9 jaar geleden van start. Ingewijden stellen dat landen vermoedelijk voor April herziene onderhandelingsteksten presenteren. Hierdoor zou nog voor de zomer een akkoord op hoofdlijnen kunnen worden gerealiseerd. Een deal kan verstrekkende gevolgen hebben voor de handel in landbouwproducten. Landen met een groot landbouwpotentieel zoals Brazilië, Zuid-Afrika en Australië streven naar forse verlagingen van importheffingen door vooral de EU, de VS en Japan.

Of registreer je om te kunnen reageren.