Home

Achtergrond 226 x bekeken

Lamy: Doha-deal volgend jaar mogelijk

De kans is groot dat volgend jaar een wereldhandelsakkoord tot stand komt.

Dat zei directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO in een toespraak tijdens een conferentie voor niet-lidstaten. Volgens de Fransman is de politieke wil aanwezig. "Deze wil moet zich nu vertalen in onderhandelingen."

Lidstaten van de WTO zijn al sinds november 2001 in onderhandeling over een nieuw verdrag, dat vooral in het teken zou staan van marktopening voor producten uit ontwikkelingslanden. De zogeheten Doha-ontwikkelingsronde is echter herhaaldelijk vastgelopen, het meest recent eind juli 2008.

In maart is besloten voorlopig af te zien van onderhandelingen met vertegenwoordigers van vrijwel alle landen. In plaats daarvan zijn onderhandelaars van landen nu in kleiner comité bijeengekomen om elkaars argumenten en wensen te bespreken. Zodoende is de druk op het proces bewust verlaagd.

Volgens Lamy is het aantal contacten tussen lidstaten de laatste weken toegenomen. Landen spreken bovendien al over schema’s voor ratificatie, volgens Lamy een teken dat landen verwachten volgend jaar een deal te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.