Home

Achtergrond 297 x bekeken

'Lagere groei melkproductie VS in 2011'

De groei van de Amerikaanse melkproductie daalt volgend jaar naar verwachting licht ten opzichte van dit jaar.

Dit stellen onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. Dit jaar stijgt de totale melkproductie naar verwachting met 1,8 procent gemiddeld, van 86 miljard naar 87,5 miljard kilo. Volgend jaar stijgt de productie op grond van de laatste inzichten naar 88,8 miljard kilo, ofwel met 1,4 procent ten opzichte van 2010. Dit meldt de Economische Onderzoeksdienst (ERS) van het ministerie.

De lagere groei in het komende jaar zal volgens de ERS vooral een gevolg zijn van het snel in prijs stijgende veevoer. Allerlei grondstoffen, zoals soja(bonen) en mais worden behoorlijk duurder dan ze nu zijn. De prijzen van de verschillende zuivelproducten bewegen niet zo snel mee met de veevoerprijzen. Zo wordt kaas waarschijnlijk wel iets duurder, maar niet veel. Boter zou zelfs goedkoper kunnen worden. De binnenlandse consumptie van zuivel gaat daarbij iets omhoog, terwijl ook de export naar verwachting goed loopt. De import van zuivel loopt naar het zich laat aanzien terug.

Mede door de hogere voerprijzen zal de groei van de melkveestapel naar verwachting iets afnemen. De USDA meent dat er ongeveer 15.000 melkkoeien bij komen in 2011, op een totaal van 9.115.000 dit jaar. De melkproductie per koe zal daarbij wel iets afnemen, van 2,8 naar 1,3 procent.

De Nederlandse export van diverse kaassoorten naar de Verenigde Staten stijgt naar verwachting overigens, zo meldt een andere bron bij het Amerikaanse ministerie van landbouw. Die gaat omhoog van bijna 3.000 ton over de eerste 9 maanden van vorig jaar naar zo’n 4.500 ton gedurende dezelfde periode van dit jaar. Een deel van deze kazen wordt op basis van tariefcontingenten naar de Verenigde Staten verkocht, een andere deel wordt zonder dit soort exportondersteunende maatregelen naar de VS verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.