Home

Achtergrond 425 x bekeken 1 reactie

LTO moet Huijbers koesteren

Als je boeren vraagt wie visie heeft op de toekomst van de landbouw, blijft het stil.

Het Boerderij-lezerspanel kreeg een interessante stelling voorgeschoteld: Welke organisatie, instantie of persoon heeft volgens u een echte visie voor de landbouw? Wie heeft een duidelijke, consistente en reële kijk op hoe de sector en de ondernemers daarin zich nu en in de toekomst moeten ontwikkelen? Op pagina 4, hierna, leest u de onthutsende uitkomst: niemand! Maar liefst 35 procent van de boeren kon geen persoon of organisatie noemen met een duidelijke visie. Op grote afstand gevolgd door LTO, dat door 24 procent van de boeren wordt genoemd als dé organisatie met visie.

Ook ontluisterend is dat boeren geen enkele fiducie hebben in de overheid. Niet in het ministerie, niet in de Tweede Kamer en nog veel erger: al helemaal niet in de politieke partijen! Verwonderlijk is dat niet. Neem nu alleen het natuurbeleid. EHS, Natura 2000, Wieringerrandmeer, Oostvaarderswold: allemaal megaprojecten waarbij landbouwgrond werd onttrokken ten faveure van meer natuur en recreatie. Maar het nieuwe kabinet trekt de handrem stevig aan. Dat zwalkende beleid is natuurlijk niet visionair, bezuinigingen of niet.

Of neem de productie van hernieuwbare energie. De overheid heeft er de mond vol van. Maar als puntje bij paaltje komt, stranden boereninitiatieven in de praktijk al te vaak bij subsidie- en vergunningverlening.

Is LTO dan de visionair van de landbouw? In ieder geval probeert ZLTO-voorman Hans Huijbers zich die rol wel aan te meten. Hij is niet te benauwd om gelegenheidsallianties te smeden met Wakker Dier. Wat je er ook van vindt, het getuigt in ieder geval van visie. De vergezichten die hij schetst, mede ontleend aan de ZLTO-visie ‘Meerwaarde(n) - Voorwaarde(n)’, zijn richtinggevend. Huijbers is wars van wollig taalgebruik en zegt recht voor zijn raap welke kant de landbouw volgens hem op moet. Dat roept logischerwijs weerstand op, maar LTO Nederland moet dit soort mensen koesteren. Want die 24 procent is wel érg magertjes.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    natuurboer

    Huijbers ventileerd jammer genoeg alleen een visie van melkveehouders. Zoals de kaarten nu geschud zijn is Huijbers of wel LTO bezig de akkerbouw en varkenshouderij in Nederland te laten decimeren. En dat voor ruim baan van de Nederlandse melkveehouderij. Wanneer we de visie van Huijbers gaan volgen dan zijn er over een jaar of tien in Nederland alleen nog maar melkveehouderijen, tuinbouwkassen en een paar kippenhouders over. LTO nog wel een belangenbehartiger van ALLE boeren? Dacht het niet. Het lijkt er meer op dat LTO de verschillende sectoren tegen elkaar uitspeelt. Niks koesteren dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.