Home

Achtergrond 157 x bekeken

LTO: geen beter boereninkomen door EU-plannen

De Europese Commissie biedt met haar plannen voor een nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid boeren geen structureel beter inkomen en helpt ze ook niet bij te dragen aan het voeden van de wereld in de komende decennia.

Dat stelt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, in een reactie. De inkomens in de landbouw blijven volgens Maat structureel achter bij de rest van de economie, die het voorstel te weinig concreet vindt. Hij wil meer inzicht in alle EU-uitgaven. Nederland verdient volgens Maat een groter deel.

"De agrarische sector in ons land is goed voor 7 procent van de totale productie in de EU, terwijl ons land slechts 2 procent van het EU-landbouwbudget krijgt." Een procent meer kan Nederlandse boeren en tuinders circa 400 miljoen euro opleveren, zegt Maat. LTO is wel blij dat inkomenstoeslagen de ruggengraat van het landbouwbudget blijven vormen.

Brussel zou volgens Maat ook meer moeten inzetten op innovatie en duurzaamheid. Ook de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca vindt dat de voorstellen volstrekt niet concreet zijn over nieuwe problemen zoals onder meer klimaatverandering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.