Home

Achtergrond 248 x bekeken

LTO Noord: nu stoppen met Oostvaarderswold

De provincie Flevoland moet direct afzien van grondclaims voor de aanleg van het Oostvaarderswold.

Dat stelt LTO Noord Flevoland. Door de provincieplannen staan ongeveer 35 agrarische bedrijven geheel of gedeeltelijk op slot. LTO Noord vindt dat het slot er af moet, zodat de bedrijfsontwikkeling kan doorgaan. De landbouworganisatie vindt provinciale plannen om de robuuste verbindingszone te verkleinen of uit te stellen onbespreekbaar. De aanvankelijke doelen van het Oostvaarderswold zijn met het nieuwe regeringsbeleid komen te vervallen en dus moet de provincie het eerder genomen besluit herzien, vindt LTO Noord.

De provincie heeft ruim zeshonderd hectare aangekocht, en voor nog eens driehonderd hectare zou mondeling overeenstemming bestaan, aldus LTO Noord. Volgens bestuurder Marc Geling is er een tekort van naar schatting meer dan 100 miljoen euro. Zekerheid daarover bestaat niet, omdat Provinciale Staten deze discussie achter gesloten deuren voeren, zegt Geling.

Geling zegt dat de provincie nog altijd kan stoppen, omdat er nog geen schop in de grond is gezet. "De kosten die tot op heden zijn gemaakt, projectkosten en voorfinanciering, zijn slechts een schijntje van de totale uitvoering", aldus het provinciaal bestuurslid. "De boeren eisen en verdienen op korte termijn duidelijkheid. De onrust die alle berichten veroorzaken, leiden tot enorme spanningen in de gezinnen. Dit is onacceptabel."

Of registreer je om te kunnen reageren.