Home

Achtergrond 254 x bekeken

Korting op EIA, MIA, Vamil dreigt

Er komt volgend jaar wellicht minder geld beschikbaar voor de fiscale aftrekregelingen EIA, MIA en Vamil, waarvan met name de agrarische sector veel gebruik maakt.

Het idee komt van de Christenunie, die op die wijze de door het kabinet aangekondigde korting op groen beleggen wil voorkomen. Kamerlid Arie Slob bracht het punt maandagavond weer op, bij het wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2011.

Volgens Slob kunnen genoemde aftrekregelingen worden 'gestroomlijnd'. Nu maken ondernemers soms gebruik van meerdere regelingen. Slob noemde de megastallen, waarbij MIA en Vamil 'dubbel hebben gewerkt'. Daarnaast worden de budgetten niet altijd uitgeput.

Met het geld dat zo vrijkomt kan het schrappen van de heffingskorting op groen beleggen goeddeels ongedaan worden gemaakt. Daarmee is een bedrag van 100 miljoen euro gemoeid. De Christenunie had het punt ook al aangekaart bij de Algemene politieke beschouwingen.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) staat niet te popelen de aftrekregelingen te versoberen. Hij zegde toe met LTO te gaan overleggen en de Kamer daarover nog deze week te informeren. Volgende week wordt het debat over het Belastingplan 2011 plenair afgerond.

Weekers ontraadde een amendement om het lage tarief voor rode diesel ineens af te schaffen. De linkse oppositie wil daarmee de btw-verhoging op kunst en cultuur ongedaan te maken. Het kabinet komt later met een standpunt over de rode diesel.De staatssecretaris ziet weinig kans om dubbele belastingen (btw over heffingen) te voorkomen. De EU staat dat niet toe en het scheelt ’s rijks schatkist geld, zei hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.