Home

Achtergrond 259 x bekeken

Korendijk wil hulp Bleker tegen doorzetten natte Leenheerenpolder

De gemeente Korendijk roept de hulp in van staatssecretaris Bleker om te voorkomen dat provincie Zuid-Holland de Leenherenpolder toch nog gaat vernatten.

De provincie wil hier ondanks uitspraken van het rijk mee doorgaan.

De gemeente heeft een brief aan de staatssecretaris geschreven om haar positie duidelijk te maken. Ze wil wel particulier natuurbeheer in het gebied, dat deel uitmaakt van Deltanatuur, maar wil beslist een droge polder met dijken er omheen. De gemeente wil dat het rijk helpt garanderen om dat voor elkaar te krijgen. De provincie Zuid-Holland stelt zich op het standpunt dat eerder ingenomen plannen voor Deltanatuur moeten worden doorgezet, omdat het in het provinciale coalitie-akkoord staat. Doorzetten van de plannen houdt in dat de dijken om de polder worden doorgestoken en het gebied wordt vernat.

De brief van de gemeente Korendijk kan betekenen er een botsing komt met de provincie. De raad voelt zich echter gesteund door uitspraken van Bleker over het stopzetten van ontpolderingsplannen.

Bij eerdere gelegenheden hebben CDA-gedeputeerden en statenleden van CDA en VVD aangegeven dat wat hen betreft het gemeentestandpunt doorslaggevend is. Het standpunt van de gemeenteraad in Korendijk volgt op eerdere uitspraken van raadsleden dat ze een ander soort natuur willen dan de provincie voorstaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.