Home

Achtergrond

Koers HZPC naar record

De koers van het certificaat van een HZPC-aandeel is met €4,40 gestegen naar €48,40.

Het is de hoogste koers sinds HZPC begin 2000 aandelen uitgaf met een nominale waarde van 20 euro. Op de beursdag van vrijdag zijn 11.200 certificaten verhandeld. Er zijn totaal 783.725 aandelen. De certificaten zijn van telers, oud-telers, personeelsleden, oud-personeelsleden en bij HZPC aangesloten kwekers.

De stijging van €4,40 is de grootste mogelijke van 10 procent die op één beursdag mogelijk is. Ook de vorige beursdag in mei liet een maximale koersstijging zien.

Directeur Gerard Backx verklaart de stijging uit de verwachtingen die de kopers hebben van de resultaten van HZPC. “De aardappelprijzen lijken goed voor dit seizoen. Maar ook op de lange termijn verwachten kopers een aantrekkelijk dividend.”

HZPC haalde afgelopen boekjaar 2009/2010 een nettowinst van 3,6 miljoen euro, goed voor €4,62 per aandeel. Daarvan is 3 euro als dividend uitgekeerd. Dat is een rendement van 6,8 procent op de koers van een certificaat van aandeel. In voorgaande jaren varieerde het rendement van 7 tot 14,4 procent. Backx: "Dat zijn mooie percentages."

Of registreer je om te kunnen reageren.