Home

Achtergrond 590 x bekeken 7 reacties

Koe en consument

De opvatting dat de koe in de wei hoort, leeft vrij breed, zowel binnen de veehouderij als daarbuiten. Die situatie moeten we koesteren, want het gebeurt niet zo vaak dat sector en samenleving op een lijn zitten.

Belangrijke argumenten voor weidegang van melkkoeien zijn dat het goed is voor het imago van de sector en dat weidende koeien horen bij het Hollandse cultuurlandschap. Bij dat laatste heb ik altijd een wat ongemakkelijk gevoel. Niet omdat ik koeien in het landschap niet mooi vindt – paarden trouwens ook – maar omdat een koe niet mag worden gedegradeerd tot garnering van het landschap. Aan de andere kant mag ze evenmin worden gereduceerd tot een wandelende melkfabriek waar je tegen zo laag mogelijke kosten zoveel mogelijk melk uit moet zien te krijgen. De koe moet koe blijven.

Hier ligt voor mij het belangrijkste argument voor weidegang: het hoort bij de aard van de koe. Zoals een veehouder ooit zei: "een koe heeft vier harde poten, een brede bek en een lange tong en is dus gemaakt om te grazen." In de wei is de koe in haar element, zogezegd.

Gelet op de tendens naar verdere schaalvergroting – die versterkt wordt door het afschaffen van de melkquotering – bestaat het risico dat in de toekomst steeds minder koeien in hun element zullen zijn. Hoe kun je die tendens ombuigen? In dat verband wordt vaak naar de consument gekeken, die extra zou moeten betalen voor 'weidezuivel'.

Het is de vraag of je daarmee veel bereikt, al was het maar omdat ongeveer 60 procent van de Nederlandse zuivelproducten in de magen van buitenlandse consumenten terecht komt. En je kunt van een Moskoviet niet verwachten dat hij extra voor zijn kaas gaat betalen om in Nederland de koe in de wei te houden.

Het lijkt mij effectiever om aan (een deel van) de bedrijfstoeslagen die de melkveehouders ontvangen, de voorwaarde te verbinden dat de koeien regelmatig in de wei lopen. Dan moeten die toeslagen natuurlijk wel een behoorlijke omvang houden. Als de samenleving de koe in de wei wil houden, moet ze daarvoor willen betalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Ik vind als boer, dat de koe ook in de wei hoort, al was het maar vanwege het zonlicht en de daarmee samenhangende vitamine vorming in het dier. Een groene wei met koeien hoort ook bij het Nederlandse landschap.
  Ik ben echter ook van mening dat de mens evenals de koe niet gemaakt is om zijn hele leven door te brengen in de overvolle stad in op elkaar gepakte huisjes en daarnaast werk te verrichten in overvolle kantoren / fabrieken, waarbij zon(licht) ver te zoeken is. Het lijken wel legbatteijen of overvolle varkens hokken op mega bedrijven complex. Zolang de mensheid hier niets aan doet, moet zij de mond houden over onze dierhouderij, die wij zo goed als economisch verantwoord is, bedrijven.

 • no-profile-image

  miltie

  als diervriendelijke boer ;moet je niet willen het vee hele jaar opgesloten te houden;buiten lopende koeien meer zonlicht dus meer vitamine D in melk ;dus betere kwaliteit dan binnen koeien;door minder kwalitiet 2 cent per liter minder betalen;;probleem opgelost !! ??

 • no-profile-image

  Jen10

  Quote:
  "De koe moet koe blijven.

  Hier ligt voor mij het belangrijkste argument voor weidegang: het hoort bij de aard van de koe. Zoals een veehouder ooit zei: "een koe heeft vier harde poten, een brede bek en een lange tong en is dus gemaakt om te grazen."

  Dus ook:
  Een mens moet mens blijven.
  Een mens is een omnivoor, dat kun je zien aan zijn gebit. Een mens is dus niet gemaakt om te grazen
  (= dus geen vegetarier/veganist).

  Toch?

 • no-profile-image

  ??

  En op welk wetenschappelijk bewijs hanteer je dit, Miltie? Is er bewezen dat de melk anders is?(beter??)
  Waarom de spelregels voor de Nederlandse veehouder anders maken dan voor de Duitse?
  En heeft die koe het echt beter buiten? Als het 25 plus is? Of als het regent? Of als de grond verzadigt is met regenwater? Of de wisseling in rantsoen?
  Is die koe echt zo blij met als deze factoren?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Weer een onzinnige discussie. Vroeger stonde de koeien in de winter vast. Ze kon niet van der plaats af. Nu lopen ze los in grote ruime stallen. De productie per koe is verdubbelt, dit door beter omstandigheden. Voor het milieu is het veel beter, veel minder verliezen. Maar dat telt nu zeker niet. Voor mij staat gezondheid en welzijn van de koe voorop. Dat de burger de koe liever buiten ziet is mooi, maar ik kan er geen stuiver mee verdienen. en nogmaals de koe staat voor mij voorop!

 • no-profile-image

  Mensenhouder

  Mensen zijn ook beter af als ze voortdurend binnen gehouden worden. Verspillen dan geen energie.Beschermd tegen vervelende weersinvloeden. Geen risico verkeers ongelukken etc....eten en kleding kun je allemaal via internet laten bezorgen. Je kunt vanuit je huis telewerken etc Kortom IDEAAL veehouder !!! Lets do it....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Weidegang is heel erg belangrijk voor het imago van de melkveehouderij. Het is goed voor de koe. En zeker niet onbelangrijk, het is ook heel veel beter voor de stand van de weidevogels. De bedrijfstoeslag kan zorgen dat het ook goed is voor het inkomen van de boer!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.