Home

Achtergrond 254 x bekeken 1 reactie

Knapen: minder en gerichter hulp arme landen

Nederland gaat de hulp aan arme landen fors verminderen en sterk richten op economische ontwikkeling.

Nederlandse bedrijven kunnen een duwtje in de rug krijgen om activiteiten in arme landen te ondernemen en zo de private sector daar stimuleren. Zo moet een zakelijke relatie ontstaan, waar Nederland zelf ook profijt van heeft.

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) zei dat vrijdag tijdens de presentatie van zijn beleidslijn. Volgens Knapen is het draagvlak voor ontwikkelingshulp de laatste jaren afgekalfd. "Als je ze helpt om elkaar te helpen'' win je draagvlak terug, is zijn insteek. "We willen zichtbaar een breder Nederlands belang dienen'', zei de nieuwe bewindsman.

Het minderheidskabinet van VVD en CDA wil het budget voor ontwikkelingshulp korten van 0,8 procent van het bruto nationaal product naar 0,7 procent. Dat is de internationale norm. In twee jaar tijd dalen de uitgaven dan van 5 naar 4 miljard euro. Volgend jaar is er al een korting van ruim 400 miljoen en in 2012 van 900 miljoen euro. Ook gaat Nederland proberen vredesmissies deels onder de internationale regels van ontwikkelingshulp te brengen.

De ,,drastische bezuinigingen'' helpen om "scherpe keuzes'' te maken. "Het wordt geen kaasschaaf'', zei Knapen. Nederland moet volgens hem vooral doen waar het goed in is, zoals op het terrein van landbouw, water en goed en voldoende voedsel. Het aantal landen waarmee Nederland een vaste ontwikkelingsrelatie heeft, gaat omlaag van 33 naar minder dan zestien.

In sociale sectoren waar Nederland veel geld in stak, gaat het mes. Volgend jaar wordt al 160 miljoen gekort op onderwijs, 107 miljoen op het maatschappelijk middenveld en 71 miljoen op zorg en hiv/aids. Volgens Knapen is er bij aidsbestrijding sprake van "kluitjesvoetbal'' omdat veel andere partijen er al mee bezig zijn.

Coalitiepartijen VVD en CDA zijn positief over de koers, maar hebben bedenkingen over de kortingen op aidsbestrijding. "Nederland is daarin juist een voorloper'', aldus Kathleen Ferrier (CDA). De PvdA en GroenLinks hekelen vooral het eigenbelang dat de boventoon voert. "Zelfredzaamheid voor arme landen is zeker goed, maar dit zal vooral goed zijn voor de Nederlandse bedrijven'', zei Sjoera Dikkers (PvdA).

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Zou het mogelijk zijn de arme landen op hetzelfde peil te brengen dan het onze? of moeten wij dan drastisch inleveren of op zijn minst niet meer vooruit gaan. willen zij ons inhalen zullen wij niet door moeten hollen. Hier komt bij dat ik vrees dat er een tekort is aan grondstoffen om iedere wereldburger dat te geven wat wij al hebben en nog gaan krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.