Home

Achtergrond 353 x bekeken 4 reacties

'Klimaatwet nodig voor waterbeleid'

Nederland heeft een klimaatwet nodig die kan fungeren als stok achter de deur als op regionaal niveau waterbeschermingsmaatregelen genomen moeten worden.

De klimaatwet kan bijvoorbeeld dienen als toetsingskader voor het bouwen in uiterwaarden of voor het inrichten van overloopgebieden langs de grote rivieren.

Daarnaast zou er een klimaatfonds moeten worden opgericht, waaruit projecten kunnen worden gefinancierd die buiten de directe waterveiligheid vallen. Zo adviseren wetenschappers van de universiteiten van Wageningen, Amsterdam, Nijmegen en Delft dinsdag in hun eindrapport over de mate waarin Nederland in staat is zich onder invloed van klimaatverandering te beschermen tegen water. Het rapport is opgesteld nadat de commissie-Veerman had vastgesteld dat het urgent is dat Nederland zich als waterland voorbereid op toekomstige veranderingen in het klimaat.

Nederland is van oudsher heel goed in het omgaan met water. Maar, aldus de wetenschappers, de oplossingen zijn altijd sterk op de techniek gericht en niet op aanpassing aan klimaatverandering. Bovendien heeft de overheid altijd een 'enigszins paternalistische houding' aangenomen, zodat burgers en bedrijven zich ook niet verantwoordelijk voelen voor het omgaan met dreigende wateroverlast.

Een ander probleem is dat natuurbeschermers grote nadruk leggen op het behouden van soorten en ecosystemen. Ze zijn het meest rigide en het minst bereid tot aanpassingen, menen de onderzoekers. De wetenschappers constateren dat er plaatselijk wel verrassende compromissen worden gesloten. "Dat is typisch voor het Nederlandse polderen: het is van alles een beetje. Een beetje visionair, een beetje samenwerking, een beetje vernieuwend. Op termijn zijn deze beetjes niet voldoende'', waarschuwen de deskundigen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Van oudsher is onze wetgeving geent op het Chriastelijke geloof. In de toekomst moet het dus geent worden op het >klimaat geloof<, het nieuwe linkse geloof om als regenten nog meer grip te krijgen op de economie en vooral het platteland.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik denk dat het zowiezo niet verstandig is om in uiterwaarden te bouwen. Deze gebieden zouden naar mijn mening over het algemeen een agrarische, recreatieve of natuurbestemming moeten hebben of een combinatie van die drie. Het kan geen kwaad om bufferzones te creeeren in het stroomgebied van rivieren om water vast te kunnen houden bij piekafvoer, daarmee voorkom je grote problemen in de laag gelegen gebieden. Er zijn al een hele hoop gemeentes die verstandig omgaan met regenwater infiltreren in stedelijk gebied, met bijvoorbeeld wadi's en gescheiden riolering.

 • no-profile-image

  Jan

  Die propaganda van de klimaatverandering is dat dezelfde als van de zure regen en de sterfte van de bossen? Dan hoeven we ons weinig zorgen te maken, alleen een ding is zeker het gaat weer flink geld kosten.

 • no-profile-image

  a hamstra

  Veerman heeft de boeren al genoeg aan gedaan, Daar hij als groot grondbezitter, en mega boer , ons wel even zal vertellen hoe het moet, zitten we niet op te wachten,
  er zijn net zoveel deskundigen met hem eens als oneens, De gewone burger weet wel beter.
  Eerst overal het grond water pijl verhogen.
  en daarna roepen dat het nat is. Het klimaat zal altijd in beweging blijven met of zonder de mens, Alleen de linkse idioten denken dat ze de natuur kunnen sturen . En veerman is een rechtse die links zijn zakken vult herkauwer.

Of registreer je om te kunnen reageren.