Home

Achtergrond 208 x bekeken

Kleinste appelvoorraad in vijf jaar

De voorraad Elstar en Jonagold ligt op het laagste punt in zeker vijf jaar, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

Op 1 november lag 75.000 ton Jonagold opgeslagen, volgens schattingen. Over de afgelopen vijf jaar was dat gemiddeld 101.000 ton. Voor Elstar bedroeg de voorraad nog 90.000 ton op 1 november. Hiervoor ligt het gemiddelde van vijf jaar op 106.000 ton. Sinds de oogst is 40.000 ton Elstar afgezet, dat is gelijk aan 2008. Vorig jaar startte het afzetseizoen moeizamer.

Bij Conference is de voorraad geschat op 150.000 ton tegen 170.00 ton vorig jaar. Hier lijkt het tempo van afzet gelijk aan vorig jaar.

Telersverveniging Conference kan nog geen schatting doen van de voorraadpositie. De poging om bij sympathisanten een opgave van de voorraad te krijgen is niet geheel gelukt. Volgens voorzitter Dick Lagerweij kreeg de organisatie van 100 telers een voorraadschatting. "Dat is te weinig om een schatting op te baseren", stelt Lagerweij.

Of registreer je om te kunnen reageren.