Home

Achtergrond 161 x bekeken

Kiezers van 17 gemeenten naar stembus

In zeventien gemeenten kunnen kiesgerechtigden woensdag naar de stembus. Het gaat om uitgestelde gemeenteraadsverkiezingen.

Die hadden op 3 maart in het hele land plaats. Een aantal gemeenten deed echter toen niet mee in verband met een op stapel staande herindeling.

De verkiezingen van woensdag bestaan uit reguliere raadsverkiezingen en uit zogenoemde herindelingsverkiezingen.

In Bergen, Gennep, Mook en Middelaar, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Bussum, Naarden, Muiden en Weesp hebben gewone verkiezingen plaats. Het vorige kabinet heeft in zijn demissionaire periode de beoogde herindeling van deze gemeenten controversieel verklaard. De beslissing om gemeenten te laten fuseren is aangehouden omdat de herindeling in die regio's nog steeds punt van discussie is.

De herindelingsverkiezingen hebben plaats in gemeenten waren de fusie wel is gelukt. Het gaat om Bodegraven-Reeuwijk, Oss, Eijsden-Margraten, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Súdwest Fryslân en Medemblik.

In alle gemeenten moet een geheel nieuwe raad worden gekozen. Daarna kunnen collegeonderhandelingen beginnen.

De stembureaus zijn zoals gewoonlijk van 07.30 tot 21.00 uur geopend. De gemeenten hopen in de loop van woensdagavond al met voorlopige uitslagen te komen. De officiële uitslag staat gepland op vrijdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.