Home

Achtergrond 235 x bekeken 15 reacties

Kamermeerderheid wil geen verplichte heffing productschap

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de verplichte heffing van product- en bedrijfschappen wordt afgeschaft.

Na de VVD en SP lijken nu ook de PVV en D66 zich te kanten tegen de schappen en met name hun verplichte karakter. Samen hebben deze partijen 80 van de 150 Kamerzetels.

PVV-Kamerlid Richard de Mos dient vandaag, bij de behandeling van de ELI-begroting een motie in om de productschappen af te schaffen en ze te vervangen door "vrijwillige bedrijfsclusters". De Mos noemt de productschappen 'middeleeuws'. Volgens hem moeten boeren en tuinders "flink in de buidel tasten om deel te nemen" en "hangen de schappen als een molensteen om de nek van vele boeren en tuinders".

Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven sprak zich gisteren in de eerste termijn van de begrotingsbehandeling uit tegen het verplichte karakter van de heffingen. Hij wil de bijdrage aan collectieve organen als de schappen vrijwillig maken.

De VVD en SP ageren al langer tegen de product- en bedrijfschappen. Ook VVD-Kamerlid Charlie Aptroot zou (weer) een motie voorbereiden waarin hij pleit voor het afschaffen van de schappen.

Overigens vallen de schappen niet onder verantwoordelijkheid van de minister van ELI, maar onder diens collega van Sociale zaken, Henk Kamp. Al dan niet toevallig vond vanmiddag eveneens een debat plaats met Kamp over het toezicht door de SER op de schappen. Kamp stelde daar dat het verplichte karakter inherent was aan de schappen; door de bijdrage vrijwillig te maken verworden de schappen tot een ‘gewone’ private organisatie, aldus de minister.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Eindelijk gerechtigheid. Nu zullen we zien hoe groot het bestaansrecht van die clubs werkelijk is. Daar kan geen enquête tegen op.

 • no-profile-image

  Jan

  Beste Jan,

  Naar mijn weten komen deurwaarders pas als je weigert je rekeningen te betalen....dus betaal je niet, dan moet je niet piepen als ze komen.

 • no-profile-image

  J Bol

  Ik heb er een hard hoofd in of het PT daadwerkelijk zal worden afgeschaft maar een drastische inperking van hun mogelijkheid tot collecteren zal al heel wat zijn. Dat deze organisaties na de 2e WO een functie hebben gehad is best te begrijpen, echter we zijn nu 65 jaar verder en de wereld is ingrijpend veranderd. Het is echt niet meer te verkopen dat je als bollenkweker 1% van je omzet (dat is dus 100% van het gemiddelde inkomen bij de marges van de laatste 2-3 jaar) moet afstaan voor verplichte bijdrage aan onderzoek en promotie. Ik wil me juist kunnen onderscheiden door promotie en onderzoek zelf te doen. Onze zgn voormannen blijven er maar op hameren hoe belangrijk alles is, dat we op moeten passen dat we bepaalde besluiten onomkeerbaar zijn en dat die 1% vakeffing (=omzetbelasting) wel mee valt. Maar ik moet ze nog eens horen als ze 2-3 jaar zelf 100% inkomstenbelasting moeten betalen.

 • no-profile-image

  be

  lto en vio zitten samen in produktschap.
  lto is eigenaar van vion.
  ze hebben jaren terug geregeld. dat de kosten voor het keuren van varkens op de slagerijen. oneerlijk werden.
  op de grote slagerijen gingen de kosten omlaag, per varken of per kwartier.
  en op de kleine slagerijen juist flink omhoog. wel 78 euro per kwartier.
  gevolg. alle kleine slagerijen weg. opgelost.
  wordt lto en vion alleen maar groter.

 • no-profile-image

  kip

  eindelijk, is deze dikke sigarrenrokerij ook eens afgelopen.

 • no-profile-image

  boer

  Dit word het einde van de produktschappen.

 • no-profile-image

  Ambteloze kweker

  Eindelijk, eindelijk!!

 • no-profile-image

  NVAF

  Het kon niet langer uitblijven. De politiek is er nu ook van overtuigd dat de verplichte heffingen aan Productschappen niet meer van deze tijd zijn. De Productschappen zijn een achterhaalde vorm van afgedwongen collectiviteit en leiden tot steeds verder afnemende posities van onze bedrijven en sectoren op de wereldmarkt. De stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) verkondigt dit al ruim 7 jaar en voert een felle strijd om te komen tot economische welvaart voor de Nederlandse Agrarische sector. Lees meer op www.agrarischmanifest.nl .Ht is bijna zover dat we in vrijheid kunnen gaan ondernemen en zelf kunnen kiezen wie wij onze belangen willen laten behartigen of dat we dat zelf doen! Zegt het voort tegen uw collega's en steun ons

 • no-profile-image

  Johan van Namen

  De taken van het produktschap zijn onderzoek en promotie , die hebben ze zeer slecht uitgevoerd. Wij weten dit zelf veel beter en kunnen dit makkelijk binnen onze vakgroep regelen.

  PRODUKTSCHAP ( OM ) WEG

 • no-profile-image

  Leen

  Vrijwillige bijdrage zegt meer over draagvlak dan door belanghebbenden uitgevoerd "draagvlakonderzoek". Ik laat me in dezen door niemand "vertegenwoordigen".

 • no-profile-image

  Jan Roovers, Boomkwekerij Roovershof

  Nachten heb ik wakker gelegen, de ene deurwaarder na de ander.
  Er liggen wel 6 dwangbevelen ÏN NAAM DER KONINGIN"
  Dreigbrieven als zouden ze met deurwaarder, politie en sleutelspecialisten ons bedrijf bezoeken.
  Beslagen op mijn banktegoeden, zelfs werd er beslaggelegd op het spaarbankboekje van mijn verstandelijk gehandicapte zoon , die zijn shirtje van Feyenoord niet kon kopen omdat zijn bankrekening geblokkeerd was.
  Mede door al deze commotie en bedreigingen heb ik een zware hartoperatie moeten ondergaan, MAAR IK LEEF NOG EN BEN BLIJVEN STRIJDEN MET STEUN VAN DE NVAF
  We gaan winnen en dan komt er champagne op tafel

 • no-profile-image

  John

  Mooi staaltje dictatuur van de overheid, laat de sector zelf bepalen (via de draagvlaktoets) of er behoefte is aan productschappen. Bovendien is het een beetje pot verwijt de ketel. Als iemand de ondernemers op kosten jaagt, dan is het de overheid wel. Bovendien kunnen ondernemers via hun vertegenwoordigers zelf bepalen hoe hoog de heffing is en waar dit aan besteedt wordt. Daar hoef je bij de belastingdienst niet mee aan te komen.

 • no-profile-image

  Ani

  Nog nooit gemerkt van enig voordeel van de productschappen. Hoe eerder afgeschaft des te beter. Alleen de bestuurders van het productschap worden er beter van. De bestuurders weten niet wat er leeft en komen niet voor de sector op. Een goedbetaald baantje om uit te drijven.

 • no-profile-image

  NVAF

  Het kon niet langer uitblijven. De politiek is er nu ook van overtuigd dat de verplichte heffingen aan Productschappen niet meer van deze tijd zijn. De Productschappen zijn een achterhaalde vorm van afgedwongen coleectiviteit en leiden tot steeds verder afnemende posties van onze bedrijven en sectoren op de wereldmarkt. De stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie verkondigd dit al ruim 7 jaar en voert een felle strijd om te komen tot economische welvaart voor de Nederlandse Agrarischr sector. Lees meer op www.agrarischmanifest.nl
  . Het is bijna zover dat we in vrijheid kunnen gaan ondernemen en zelf kunnen kiezen wie wij onze belangen willen laten behartigen of dat we dat zelf doen! Zegt het voort tegen uw collega's en steun ons

 • no-profile-image

  hans en de waal

  Eindelijk gelukkig, kunnen we eindelijk zelf eens bepalen wat te doen met onze gelden (voor zover deze er nog zijn) zijn we gelijk van een clubje arroganten sigaren koppen af.
  Maar ja deze mensen komen dan ook weer op de arbeidsmarkt terecht dus nog meer controleurs
  Laat deze dan maar de kinderbijslag in het buitenland eens controleren

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.