Home

Achtergrond

Kamermeerderheid tegen enquête Defensiebeleid

In de Tweede Kamer bestaat onvoldoende steun voor een parlementaire enquête naar het beleid van het ministerie van Defensie.

De PvdA wil dit zwaarste onderzoeksmiddel van het parlement inzetten om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor het "financiële wanbeleid'' bij het departement.

Maar in elk geval de regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartner PVV en de ChristenUnie voelen niets voor een parlementaire enquête hiernaar. Dat hebben Kamerleden van deze partijen vrijdag laten weten.

Donderdag bleek dat de bezuinigingen bij Defensie de komende jaren zullen oplopen tot zeker 1 miljard euro en dat er 10.000 banen moeten verdwijnen. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink toonde zich onthutst over de "lijken'' die volgens haar nu uit de kast komen.

Volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke zijn er zeker zaken die moeten veranderen bij Defensie en pakt de regering dat aan. Maar het pleidooi voor een enquête is een "erg doorzichtige afleidingsmanoeuvre van de PvdA''. Volgens Ten Broeke heeft de PvdA in de afgelopen "vette'' jaren zelf bezuinigd op Defensie en wil de partij in de komende jaren 1,5 miljard euro extra bezuinigen op Defensie.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot erkent dat de situatie bij Defensie zorgelijk is. Het is volgens haar daarom nu zaak hard aan de slag te gaan om dit te verbeteren en het personeel gemotiveerd te houden. Het heeft geen zin in een enquête achteruit te kijken. "We moeten vooruitkijken en actie ondernemen'', zei Bruins Slot.

Ook volgens haar PVV-collega Marcial Hernandez is het nodig om "met volle kracht vooruit'' te gaan, terwijl bij een enquête alleen achterom wordt gekeken. Hij vindt het "hypocriet'' van de PvdA om een enquête te vragen, omdat die partij de afgelopen 3,5 jaar als regeringspartij "medeverantwoordelijk was voor het financiële wanbeleid''.

Het CDA vindt het goed dat minister Hans Hillen van Defensie open is over de de staat waarin de Defensieorganisatie verkeert. Ook PVV'er Hernandez complimenteert Hillen voor zijn moed om dit te melden. Diens voorganger Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) "heeft alles voor zich uitgeschoven'', aldus Hernandez.

Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie stelt dat Van Middelkoop er juist in is geslaagd de financiën bij Defensie beter op orde te krijgen. Ook volgens Voordewind is het nu van belang met een visie op de toekomst van de krijgsmacht te komen en ligt de prioriteit niet bij langdurig terugkijken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.