Home

Achtergrond 328 x bekeken

Kalverslachter ESA bespaart helft gas

Kalverslachterij ESA, onderdeel van de Alpuro Group in Apeldoorn bespaart meer dan 50 procent op gas met de nieuwe warmtepomp die vorig jaar in gebruik is genomen.

Dat meldt Alpuro Group. Omgerekend neemt de uitstoot van kooldioxide met meer dan 400 ton af op jaarbasis.

ESA hergebruikt al vanaf 1980 de restwarmte die vrijkomt bij het koelproces voor het opwarmen van het handwaswater. Sinds vorig jaar wordt het totale proceswater voorverwarmd en opgewarmd middels de nieuwe warmtepomp.

Bij kalverslachterij ESA worden wekelijks 5.500 kalveren geslacht. Die worden in 24 uur teruggekoeld naar een kerntemperatuur van maximaal 7 graden. De warmte die bij dit koelproces vrijkomt, wordt nu volledig hergebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.