Home

Achtergrond

Kabinet ziet af van CO2-opslag Barendrecht

Het CO2-opslagproject in Barendrecht gaat niet door.

Het verlenen van vergunningen is stilgelegd. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) vandaag bekendgemaakt.

"De vertraging van het CO2-opslagproject met ruim drie jaar en het volledige gebrek aan lokaal draagvlak zijn de voornaamste redenen om te stoppen'', aldus Verhagen. Volgens hem is de realisatie van het project op korte termijn niet langer mogelijk.

Volgens Verhagen betekent stoppen met Barendrecht niet het einde van CO2-opslag in Nederland. Opslag op zee vindt al plaats. "Daarnaast is er vanuit Noord-Nederland het initiatief gekomen om CO2 op land op te slaan. Ik zal op korte termijn met de bestuurders in Noord-Nederland overleggen'', aldus de minister.

CO2-opslag is onderdeel van doelstellingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door ondergrondse opslag van het broeikasgas in bijvoorbeeld oude gasvelden of onder de zeebodem komen de schadelijke stoffen niet in de atmosfeer.

Het project bij Barendrecht gold als een proef. Het moest als opmaat dienen voor opslag in veel grotere omvang in het noorden van het land. In juni werden hiervoor drie voorkeurslocaties in Groningen en Drenthe aangewezen.

Maar de opslag in Barendrecht lag gevoelig. Bij bewoners leefden grote zorgen over hun veiligheid en mensen waren bang dat hun huis in waarde zou dalen. De vorige minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven heeft zich altijd hard gemaakt voor de opslag bij Barendrecht. Shell was de beoogd uitvoerder van de proef bij Barendrecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.