Home

Achtergrond 269 x bekeken 8 reacties

Kabinet heft fokverbod jonge geiten gedeeltelijk op

Het levenslange fokverbod voor jonge geiten wordt binnenkort gedeeltelijk opgeheven, zij het onder strenge voorwaarden.

Het gaat daarbij in elk geval om jaarlingen die zijn geboren in 2010. Die toezegging deden staatssecretaris Henk Bleker (ELI) en minister Edith Schippers (VWS) vanmiddag in een debat met de Kamer over Q-koorts. Bleker informeert de Kamer binnen twee weken hoe hij de maatregel wil uitvoeren. Daarbij kijkt hij op verzoek van de Kamer of de opheffing ook geldt voor lammeren die eind 2009 zijn geboren.

Het kabinet kwam met de toezegging tegemoet aan de wens van een Kamermeerderheid; die had tot twee keer toe per motie gevraagd om opheffing van het fokverbod voor jonge geiten. Het vorige kabinet wees dat telkens van de hand, het nieuwe kabinet maakt een andere afweging en vindt de risico’s voor de volksgezondheid aanvaardbaar. “Maar het is een dubbeltje op zijn kant”, aldus minister Schippers.

De opheffing van het fokverbod vindt zoals gezegd alleen plaats onder strenge voorwaarden. Bleker noemde daarbij eisen aan de huisvesting van de dieren; extra controles; ruimen van dieren als alsnog een besmetting wordt geconstateerd; en het eventueel terugvorderen van te veel uitbetaalde vergoeding.

Ondanks deze voorwaarden is LTO blij met de tegemoetkoming van het nieuwe kabinet, zei LTO-vakgroepsvoorzitter Jeannette van de Ven. Van de ongeveer 15.000 jaarlingen die nu onder het fokverbod vallen zijn de meeste geboren in 2010, denkt ze. De lammeren die geboren waren in 2009 waren in het voorjaar al drachtig en zijn dus hoogstwaarschijnlijk al geruimd.

Lees ook: Gebit mogelijk criterium opheffing fokverbod

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  @Wiliam, Bleker is vooralsnog iemand om goed in de gaten te houden. Niet alleen qua inhoudt gaf ik aan maar qua persoonlijkheid.
  Hij is staatssecretaris, echter in het programma dwdd zet hij zich zelf bewust neer als, ach ze hadden hem gevraagd en eigenlijk wilde ie niet, maar door aandringen heeft hij toch ja gezegd. Wel Bleker als je het niet wil doen, stop er dan gewoon mee. Vooral dat bewust onderdanige en zich zelf positioneren in een slachtofferrol is tenenkrommend. Dan in het Q koortst overleg, ja tuurlijk hebben zijn voorgangers beleid gemaakt waar hij op voor moet borduren of bij schakelen. Maar hij is niet eens in staat om goed antwoord te geven in een discussie, (dus ongeacht de kwaliteit van de vragensteller dus, mijn vb was de PvdA), hij verheft zijn stem bewust of onbewust op een zeer nare manier om druk te geven aan de vragen steller, en denk dat ie een 1 op 1 discussie niet aan kan in de tweede kamer, zeg maar qua interrupties van verschillende partijen. Dan zag ik hem in het programma de moraal ridders. Prima op zich geen oordeel op de inhoudt, maar toen het gesprek afgelopen was kwam Bleker terug om de vorige spreker uit Irak, en weer dat onderkruipselige onderdanigheid om zich te positioneren als een compassie volle man, hij wilde zijn tijd wel inruilen voor de andere spreker, wel dat is echt om te kotsen zo schijnheilig en hypocriet en dat noemt zich vertegenwoordiger van een land op een beleidsgebied. Dus daarom zeg ik dat ie heel goed in de gaten gehouden dient te worden, en ben er bijna zeker van dat elk dubbeltje op zijn kant de kant op gaat van de zuivel en vlees lobby. Qua Q koort als onderwerp gaf ik niet zoveel informatie of oordelen. Wel is het vreemd dat individueel testen van geiten nu wel mag van Bleker en onder Verburg dat niet kon, en Verburg en LNV wisten zogenaamd van niets dat men dit deed in Frankrijk. Al met al zeker niet professioneel, maar wel bekend als het gaat om Nederlands landbouw benadering en politieke hand boven het hoofd beleid, wat dus in praktijk juist veel problemen opgeeft voor individuele boeren of sector, en men moet nog maar zien wat de toekomst brengt, alles maar vaccineren zonder te weten of dat wel werkt is ook zoiets typisch iets van een wishfull thinking aanname wat altijd problemen op zal gaan leveren. Wel is vaccineren in het algemeen de mode trend tegenwoordig om problemen op te lossen, prima als een mogelijk noodzakelijk middel, maar wel eerst een goede en diepe analyse van problemen, ipv de analyse is vaccinatie en de oplossing is 2 of 3 keer vaccineren.

 • no-profile-image

  pieter

  je bent toch pas van je besmetting af alls je een jaar lang vrije melk hebt gelevert? dan kan er nog geen bedrijf vrij zijn en kun je ook niet de regel stellen dat je mag aandekken en als je weer besmet raakt word er geruiimt.

 • no-profile-image

  william

  pieter, het gaat niet om vrij worden, het gaat om het fokverbod voor de jonge dieren op besmette bedrijven. deze dieren zijn ingeent en vormen hierdoor een nihil risico voor de omgeving. Hier hoort een beleidsverandering bij, het is dus niet meer dan logisch dat het fokverbod voor deze categorie dieren opgeheven word. Het risico op een verhoging in de tankmelk blijft op deze bedrijven echter aanwezig dus over dat ruimen van besmette groepen wat tussen de regels door gezegd word moeten goede afspraken gemaakt worden.

 • no-profile-image

  Jacco

  Dit is werkelijk het domste bericht wat ik het afgelopen half jaar heb gelezen! Een voorwaarde is "ruimen van dieren als alsnog een besmetting wordt geconstateerd". Een maand geleden publiceerde de VWA nog dat 33 bedrijven nog steeds een besmetting hadden, de komende maanden zullen er denk ik nog wel meer bedrijven komen die weer een (lichte) verhoging hebben. Mogen dan alleen bedrijven hun lammeren bij de bok doen als ze inmiddels weer vrij zijn in de tank? Wij hebben na de ruiming al bijna een half jaar een waarde van 0, in septemer zomaar weer 30 en de volgende controle weer 0. Vorige week is er weer een nieuw bedrijf bijgekomen op de lijst van de VWA die al een half jaar geleden had gevaccineerd had. De kans dat besmette bedrijven die nu dus negatief zijn, in de dek- of lammerperiode weer positief worden is aannemelijk.
  Stel: je doet nu de bok bij de lammeren en kunt weer een half jaar voeren en in de stress zitten dat je tankmelk onder de waarde blijft, anders weer ruimen (of zou dat niet meer gedaan worden??). Vergoeding hoef je daar niet voor te verwachten lijkt mij, want ik neem aan dat dit alles voor eigen risico is. En wat is de LTO weer blij... (...met deze volgende dooie mus). Laten we maar hopen dat deze ministers zich de komende twee weken er wat beter in gaan verdiepen dan ze tot nu toe hebben gedaan.

 • no-profile-image

  anne

  Terecht stelt william dat het niet meer dan logisch is dat het fokverbod voor deze categorie wordt opgeheven. Desondanks wilden de vorige ministers daar niet aan. Goed dat het nu wel kan.

 • no-profile-image

  william

  ook ik heb het hele overleg gevolgd patrick, ik moet zeggen dat ik ook niet echt gecharmeerd ben van de spreekkunsten van Bleker. Maar als ik het goed begrijp vond jij dat de vertegenwoordiger van het pvda iets zinnigs te vertellen had? hou toch op die lulde pas uit zijn nek. De Bleker heeft de moeilijke opdracht om het falende optreden van het vorige kabinet weer recht te breien waarin vele boeren en dieren voor niets slachtoffer zijn geworden van paniekzaaierij in de maatschappij. Verdiep je eerst in het onderwerp Q-koorts voor je termen als bondgenoot gaat gebruiken, wij zijn namelijk steeds als DE veroorzakers van de Q koorts neergezet en het word tijd dat hierover nu de waarheid eens verteld gaat worden...... en wanneer valt een veehouderij bedrijf wat jou betreft onder vee industrie?

 • no-profile-image

  william

  jacco, je zou wel dom zijn als je je nogmaals laat afranselen door die lui, oftewel zorg dat je tankuitslagen onder de honderd blijven tegen de tijd dat ze gaan aflammeren en hou de regie in eigen hand. wat wil je dan? ik wil met mijn eigen jongvee verder en ben blij dat ik dat nu kan. Ik geef je gelijk dat we goed op moeten passen met de addertjes die onder het gras zitten.
  succes ermee.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik heb Bleker zijn optreden gezien in het overleg. In 1 woord tenenkrommend. Wat een amateur is die man. Hij zat ook bij de wereld draait door, echt ongelovelijk wat een dubbele persoonlijkheid. Hij zoekt mooie woorden in zijn gedachten, maar vanuit een slachtoffer rol, en probeert zo compassie vol over te komen. Wat een marionet is het het, zeer ongeschikt voor leidinggevende functies op lands niveau. Kijk een CDA bestuurlijk voorzitten kan in principe iedereen, maar Bleker heeft niet door dat de wereld iets groter is, dan zijn eigen, en de cda omgeving, ons kent ons, en als je maar lang genoeg op elkaar in praat geloofd men de leugens ook nog. In dat overleg kon ie niet eens tegen kritiek van de PvdA, daar ging ie al van zijn emotionele stokje. Wel een felicitatie waard voor de veeindustrie, aan Bleker heb je een bondgenoot erbij, wat een fail is die man.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.