Home

Achtergrond 933 x bekeken

Jamproductie als verbreding op fruitteeltbedrijf

Medewerkster Anneke Rodriques giet hete jam af voor landwinkel De Zandroos.

Het bedrijf heeft de laatste acht jaar een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt van traditioneel productiebedrijf naar een breed op klanten gerichte onderneming. Zo teelt eigenaar Chris van der Zandt een breed pakket fruit, waaronder ook kiwibes. De meeste producten verkoopt hij in de eigen landwinkel of verwerkt hij in jam. "Wat we niet verkopen gaat rechtstreeks naar de handel." Verder doet het echtpaar Chris en Christel van der Zandt aan rondleidingen door de boomgaard en kinderfeestjes. “Deze manier van werken past veel beter bij ons dan het oude productiebedrijf”, aldus Van der Zandt. Foto VidiPhoto

Hans Slim uit het Groningse Meeden freest sleuven in het tarweland om het water af te voeren dat blijft staan. Op plekken waar het land de afgelopen twee jaar open heeft gelegen in verband met de aanleg van twee nieuwe gasleidingen voor de Gasunie, blijkt het water niet weg te willen. Slim is ervan overtuigd dat Gasunie de schade zal vergoeden."Daar zit ik niet over in. Met de vergoeding komt het wel goed. Maar je wilt ook graag goed boeren op je land." Foto Koos van der Spek

Bloembollenteler Hanenburg plant tulpen bij zijn collega Olaf Bolt in het Groningse Kloosterburen. Het perceel is 4,5 hectare groot, zegt Bolt. "Het is erg nat om te planten, maar ik wilde niet langer wachten. Hoe later je plant, des te meer het ten koste gaat van de opbrengst. Met het opbrengen van het strodek wacht ik nog even tot de grond wat droger is. De tulpen gebruik ik voor mijn eigen broeierij. Ik broei jaarlijks bijna 4 miljoen tulpen." Foto Roelof Stroetinga

Een Chinese automobilist stopt met zijn volgeladen auto voor een kruising in de Chinese hoofdstad Peking. De kofferbak puilt uit van Chinese kool. Deze groente is een van de belangrijkste ingrediënten voor de winterse maaltijden die in het Noorden van China worden gegeten. Vele families slaan zo veel mogelijk van het product in. Vanaf het moment dat de kool beschikbaar is, kopen de Chinezen de kool massaal in.
Ook in Zuid-Korea vormt Chinese kool een belangrijk onderdeel van de maaltijden. In dat land dreigt een tekort vanwege een slechte oogst, daardoor zijn de prijzen flink gestegen. De Zuid-Koreanen halen daarom veel kool uit China. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.