Home

Achtergrond 200 x bekeken 1 reactie

Injectie 600 miljard helpt beurzen opkrabbelen

Beurzen wereldwijd reageren positief op het nieuwe reddingspakket van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

De organisatie koopt voor 600 miljard dollar aan staatsobligaties. Er kleven voor bepaalde categorieën bedrijven wel risico’s aan de injectie. De dollar komt door het drukken van nieuw geld onder druk te staan, waardoor de vraag en daarmee de prijs voor grondstoffen als graan en olie sterk kunnen stijgen.

De vooruitzichten voor bedrijven die aan boeren leveren zijn dan ook positief, schrijven analisten van BNP Paribas. De verwachting is dat de dollar tenminste tot en met het eerste kwartaal van 2011 relatief laag staat tegenover onder meer de euro, het pond en de yen. De beurskoersen van onder andere Nutreco (veevoer) en John Deere (trekkers) liepen op weekbasis dan ook flink op.

Het aandeel van kunstmestproducent Yara kreeg verder ondersteuning door het nieuws dat de Canadese regering overname van PotashCorp blokkeert. Het onderstreept nog eens de goede vooruitzichten voor de kunstmestsector en leidt tot hernieuwde speculatie over welk kunstmestbedrijf nu een overname zal wagen. Dat de markt toe is aan een consolidatieslag lijkt duidelijk en Yara is met een groot eigen vermogen en lage schuldenlast goed gepositioneerd.

Archer Daniels Midland (ADM) werd door beleggers hard aangepakt vanwege tegenvallende resultaten. De grootste maisverwerker ter wereld kon vanwege een sterke aanwezigheid in Rusland niet optimaal profiteren van de hoge graanprijzen. Rusland staat de uitvoer van graan tot tenminste juli niet toe. Waar ADM 30 procent winst inleverde ten opzichte van een jaar eerder, bleef de schade bij concurrent Bunge beperkt tot een kleine 9 procent. Waar ADM op de dag van publicatie 6,5 procent aan beurswaarde verloor, leverde Bunge 4,5 procent in.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    CA deVliegher

    Een reddingsplan, er is geen redden meer aan, de overheid moet zorgen dat de bedrijven wat kunnen verdienen, dan kan de economie aantrekken en dan zijn er geen overheids gelden nodig, gewoon het boeren verstand gebruiken,jammer dat we dat bij de overheid dat niet aanwezig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.