Home

Achtergrond

Ierse maatregelen leiden niet tot rust

De draconische maatregelen die Ierland heeft genomen, leiden nog niet tot rust op de financiële markten.

De rentetarieven op staatsleningen van landen zoals Portugal, Spanje en Ierland liepen vandaag zelfs flink op.

Beleggers vrezen dat Portugal het volgende land wordt dat in de problemen komt en een beroep moet doen op het noodfonds van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Verschillende Europese regeringsleiders probeerden beleggers te kalmeren door te zeggen dat de eurolanden veilig zijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei geen gevaar te zien dat er landen zijn die gedwongen hun schulden moeten herstructureren. Merkel zei meer vertrouwen te hebben in de stabiliteit van de eurozone vergeleken met zes maanden geleden, ten tijde van de crisis in Griekenland.

De Ierse premier Brian Cowen kondigde woensdag een reeks maatregelen aan waarmee het land tussen 2011 en 2014 15 miljard euro wil besparen. Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, wil zich op die manier verzekeren van een miljardensteun uit het noodfonds van de EU en het IMF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.