Home

Achtergrond 173 x bekeken

Ierland zegt geen hulp nodig te hebben

Ierland is goed gefinancierd tot juni volgend jaar en beschikt over aanzienlijke kasreserves.

Het zal daarom geen beroep doen op het EU-noodfonds voor hulp. De Ierse minister van Financiën Brian Lenihan heeft dat vandaag gezegd in een interview met de Ierse nationale omroep RTE.

Eerder op de dag reageerde Lenihan al met instemming op een geruststellende verklaring van de EU-landen, die bedoeld was om het vertrouwen te herstellen op de financiële markten. Daar bestaat grote onrust over de Ierse schuldencrisis. Lenihan zei de tekst die de EU-landen tijdens de G20 in Seoel hebben gepubliceerd, te verwelkomen. Volgens hem spreekt er vertrouwen uit in de Ierse begrotingsaanpak.

Een woordvoerder van de Europese Commissie onderstreepte vandaag dat Ierland niet om steun heeft gevraagd. Hij wilde niet ingaan op geruchten op de financiële markten dat er een plan klaarligt om Dublin met 80 miljard euro bij te springen.

De EU beschikt over een noodfonds van 750 miljard euro om de Europese eenheidsmunt te stabiliseren. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei donderdag dat de EU Ierland zal helpen als dat nodig is. Volgende week komen de EU-ministers van Financiën in Brussel bijeen voor een reguliere ontmoeting. Ze zullen dan ook stilstaan bij de situatie in Ierland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.