Home

Achtergrond 4 reacties

Hoogste tijd om productschappen af te schaffen

De stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) voert een felle strijd tegen 'de schappen'. Jos de Boer, voorzitter van de NVAF vindt de productschappen een achterhaalde vorm van afgedwongen solidariteit.

Het kon niet langer uitblijven. De Product- en bedrijfschappen zijn een achterhaalde vorm van afgedwongen solidariteit. Via hun zogenaamde collectiviteit zorgen ze ervoor dat de posities van onze bedrijven en sectoren steeds verder wegzakken op de wereldmarkt. Het Nederlandse bedrijfsleven betaalt jaarlijks honderden miljoenen euro's aan deze overbodige instanties terwijl men het hoofd al nauwelijks boven water kan houden.

Globalisering vraagt om innovatieve private initiatieven die de bedrijven zelf, of in clusters, dienen uit te voeren. Slechts dan kan men zich met de producten en/of diensten profileren op de wereldmarkt terwijl de zogenaamde collectiviteit via 'de schappen' tot eenheidsworst leidt waarbij nog nauwelijks winst (en dus continuïteit) mee te behalen valt. Het is dus de hoogste tijd om de Product- en bedrijfschappen af te schaffen en te redden wat er nog te redden valt.

Dit artikel is geschreven door Jos de Boer, voorzitter NVAF

Ga hier naar Het Agrarisch Manifest

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rekenboer

  elke dag eerder afschaffing is pure winst voor de boeren ( de totale kosten per dag van alle produktschappen zijn meer als 2 miljoen euro en mogelijk nog veel meer ) Onduidelijk is wat ze nu eigenlijk presteren voor de boeren, en ambtenaren hebben we eigenlijk ook al genoeg. Uiteindelijk moet alles betaald worden of opgebracht worden op de werkvloer , dus bij boer of tuinder. Wie beslist er nu over wie???

 • no-profile-image

  Jophan

  Zo denk ik er ook over rekenboer.
  Ik bij het productschap tuinbouw vorig jaar een gespecificeerder factuur gevraagt.
  Daarbij had ik vermeld dat pas betaalde als een factuur had waarin duidelijk stond waarvoor ik moest betalen.
  Er stond alleen,, nabomen,, op de factuur. Dat was voor mij niet voldoende.
  O ja het te betalen bedrag stond er wel duidelijk op.
  Om een lang verhaal kort te maken. Ik kreeg de deurwaarder op bezoek en een beslaglegging volgde.
  Uit eindelijk heb ik toch gedwongen moeten betalen!
  Ik vind, hoe eerder het PD weg is zoveel te beter dat is!

 • no-profile-image

  Het kon niet langer uitblijven. De heer de Boer ruikt zijn kans, nu ook de politiek de voorzet heeft gegeven, wordt de bal ingekopt, maar de keeper heeft met een katachtige redding het punt weten te voorkomen. Het Nederlandse team van bedrijven heeft op het toneel van de wereldmarkt een vooraanstaande positie weten te veroveren. Dat heeft ze gedaan met een goede jeugdopleiding, een goede trainersopleiding, goede faciliteiten en uiteraard goede spelers op de wereldmarkt. Onze spelers, les producten. worden begeerd op de wereldmarkt, mede en misschien wel vooral, dankzij die goed faciliteiten. Het speuren naar en opleiden van talent kost geld. Geld dat we in het verleden altijd collectief hebben opgebracht en geïnvesteerd. Op het moment dat we de faciliteiten wegnemen omdat we alleen de korte termijn zien, zullen we op de lange termijn op de wereldmarkt niet meer die speler zijn die we momenteel nog wel zijn. Laten we zuinig zijn op dat wat we in het verleden hebben opgebouwd en onze wijsheid niet bij de vuilnisbak zetten. De heer De Boer daag ik uit zijn toekomstvisie te schilderen en daar in duidelijk aan te geven hoe we onze talenten voorbereiden op de markt om zodoende de BV Nederland ook in de toekomst tot de absolute wereldtop te laten horen.

 • no-profile-image

  de productschappen hebben in het verleden goed gefunctioneerd. Maar, analoog aan LNV, ergens is men van een dienstbare, praktijkgerichte belangenbehartiger verworden tot een log instituut welke geen binding met de praktijk meer heeft, en zich voornamelijk bezighoudt met instandhouding van zichzelf. Vandaar dat het goed is dat LNV nu uitgemest wordt door Bleker c.s. Neen, ik denk dat het PVE zélf dient eens te rade moet gaan bij de achterban, voor zover die er nog is. Laat anders Bleker de mestwagen er maar achterwaarts bijzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.