Home

Achtergrond

Hillen: probleem bij defensiedienst opgelost

De problemen bij de facilitaire dienst van de materieelorganisatie van Defensie zijn opgelost.

Dat stelde minister Hans Hillen van Defensie vanda in een overleg met de Tweede Kamer.

De PvdA had opheldering gevraagd over een intern onderzoek naar mogelijke integriteitsschendingen en ander ontoelaatbaar gedrag bij de afdeling van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Dat onderzoek kwam er in 2009 nadat een klokkenluider misstanden had gemeld. Volgens Hillen zijn die aangepakt door alle aanbevelingen van de onderzoekers op te volgen. "Dan ga ik ervan uit dat het probleem tot het verleden behoort.''

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink had Hillen opgeroepen de klachten van destijds en de ,,schokkende'' conclusies openbaar te maken. Maar daar voelt de bewindsman niets voor. Het "incident'', dat in 2008 speelde, is volgens hem intern opgelost. "Dan ga je daarna niet alsnog de vuile was buiten hangen om te laten zien wat voor ellende er allemaal in je eigen bedrijf aan de gang is'', zei Hillen. Het is volgens hem bovendien niet gebruikelijk om een personeelsvertrouwelijk rapport vrij te geven.

Eijsink vond dat de minister wel erg snel en makkelijk over de kwestie heenstapte. Ze stelde dat lang niet alle aanbevelingen zijn uitgevoerd. VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke was ook geschrokken door de bevindingen. Om de ongerustheid van de Kamer weg te nemen, wilde hij van de minister in een brief op een rijtje krijgen welke maatregelen dan zijn genomen.

Uit het interne rapport bleek volgens Eijsink dat er door een risicovolle bedrijfsvoering mogelijkheden waren voor ,,onoorbaar gedrag'' en "integriteitsschendingen''. Ook pasten medewerkers de voorschriften naar eigen inzicht toe, was er geen stabiele leiding en was er sprake van een ,,verontrustende mate van wantrouwen'' zowel onderling als jegens leiding en vice versa.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.