Home

Achtergrond 223 x bekeken

Hillen: CDA is conservatieve partij

De vorming van het nieuwe kabinet heeft ertoe geleid dat het CDA op de juiste plek in het politieke spectrum is terechtgekomen.

Dat stelt CDA-minister Hans Hillen (Defensie) zaterdag in een interview in de Volkskrant. Hij ziet het CDA als een conservatieve partij, zoals dat ook voor andere christendemocratische partijen in andere landen geldt. Volgens Hillen heeft het CDA de afgelopen jaren ,,de lokgroep van het progressieve denken'' gevolgd.

"Wij komen nu waar we eigenlijk al hadden moeten zitten'', aldus Hillen, de de afgelopen jaren Eerste Kamerlid was en bekend staat als een strateeg en adviseur binnen zijn partij. Als deze koers eerder was ingezet had dat in de ogen van Hillen "veel minder malheur'' opgeleverd.

Het CDA raakte tijdens de kabinetsformatie zeer verdeeld over de vorming van een kabinet met de VVD dat gedoogd zou worden door de PVV. Tijdens een speciaal belegd partijcongres stemde ongeveer een derde deel van de aanwezige leden tegen de samenwerking.

Zaterdag houdt het CDA zijn najaarscongres in Utrecht. Hoewel congressen volgens Hillen te weinig markant zijn, kan wel blijken of de nieuwe koers van de partij wortel schiet. "Als dat zo is, zal dat het CDA tot rust brengen en de glans in zijn ogen teruggeven.''

Volgens Hillen komt het CDA nu uit waar CDU/CSU in Duitsland al zit. "De Beierse CDU/CSU heeft de prachtige slogan 'Laptop und Lederhosen'. Aan de ene kant de traditie, aan de andere kant de toekomst. Dat spreekt mij aan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.