Home

Achtergrond

Herziene prognose graanoogst stuwt trekkerbouwers

De laatste dagen is relatief weinig beweging zichtbaar op de beurzen, maar analisten zien nog steeds een opwaartse trend voor zowel de korte als langere termijn.

Toeleveranciers van boeren profiteren echter van twee ontwikkelingen: ten eerste heeft de Amerikaanse centrale bank de geldkraan opengedraaid, met als gevolg dat de dollar in waarde daalt en de vraag en dus prijs van grondstoffen stijgen.

Ten tweede heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw tot verrassing van de meeste marktvorsers de verwachting voor de komende soja-oogst in de VS fors naar beneden bijgesteld. Termijncontracten voor soja stegen in Chicago naar het hoogste niveau in 26 maanden. Ook de maisprognose is voor de derde keer dit jaar naar beneden bijgesteld, maar dit werd verwacht. Het Chinese verbruik neemt tegelijkertijd volgens handelaren toe.

Hiermee verbetert ook de inkomensprognose van akkerbouwers. Voor veehouders resulteren hogere grondstofprijzen in duurdere voerkosten. De vooruitzichten voor Tyson Foods en Smithfield Foods, die vrijwel de gehele kolom zelf beheersen, zijn dan ook verslechterd, aldus de bank Crédit Suisse. Het nieuws ondersteunt echter Agco en Case New Holland. De uitgangssituatie was al behoorlijk: ruim een week geleden lieten de bedrijven sterke winst- en omzetcijfers zien.

De impact bleef woensdag echter beperkt, wellicht doordat toeleveranciers van boeren een week eerder ook al fors winst noteerden. Het lijkt erop dat hoge grondstofprijzen al voor een fors deel zijn ingecalculeerd. Agco, merkhouder van Fendt, Valtra en Massey Ferguson, staat op de beurs rond de $ 45,50 (€ 33,21), dichtbij het hoogste punt in de laatste 52 weken ($ 46,50) en ver van het dieptepunt van $ 25,84.
Voor voedingsconcerns Kraft en AFB geldt dat ze, ondanks goede kwartaalcijfers, terrein op de beurs verloren door slechte prognoses.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.