Home

Achtergrond 290 x bekeken

Herstel export van fokvaarzen zet door

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn bijna 30.000 runderen, voornamelijk fokvaarzen, geëxporteerd.

Dat meldt exportorganisatie Veepro in haar ledenblad. Het gaat om een aanzienlijke stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen stond de teller op 16.965. In het derde kwartaal van 2010 werden 11.500 runderen geëxporteerd, opnieuw meer dan in voorgaande kwartalen. Gerekend van september tot september lag de export het afgelopen seizoen 64 procent hoger dan vorig jaar.

Blauwtong

De export had vooral te lijden onder de uitbraak van blauwtong. Veel landen hielden daarom hun grenzen voor Nederlandse fokvee dicht.
Tot nu toe is in 2009 en 2010 nog geen blauwtong binnen de Nederlandse grenzen vastgesteld. Momenteel worden nog bloedmonsters onderzocht op een mogelijke besmetting. Deze onderzoeken zijn nodig als Nederland de blauwtongvrije status aanvraagt.

Langzaamaan herstelt de export zich volgens Veepro weer. Als het herstel doorzet worden naar verwachting weer aantallen van 40.000 tot 50.000 runderen per jaar gehaald.

In de eerste maanden van dit jaar is er vooral vee richting Spanje, Groot Brittannië en Roemenië geëxporteerd. Buiten Europa zijn nog steeds Rusland en Marokko belangrijke afzetmarkten. Als opkomende markten worden Ethiopië, Soedan en Kazachstan genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.