Home

Achtergrond 303 x bekeken

Harde aanpak noodzakelijk

Breeders Trust, een organisatie van aardappelkweekbedrijven, laat voor het eerst zijn tanden zien.

Op verzoek van Breeders Trust heeft de rechtbank in Gent het Belgische aardappelbedrijf Loyson doorgelicht. Op zoek naar aanwijzingen dat geen kwekersrechten zijn betaald voor beschermde aardappelrassen of dat eigen geteeld pootgoed illegaal in de handel is gebracht. Het is voor het eerst dat Breeders Trust, dat in 2008 is opgericht, dit heeft gedaan.

Volgens Loyson heeft de rechtbank geen onregelmatigheden gevonden. Het is wachten op het rapport van de rechtbank. Als Loyson gelijk heeft, is dat sneu voor het bedrijf. Want Breeders Trust kan zo’n bedrijf onterecht in diskrediet brengen.

Maar het is wel goed dat Breeders Trust er boven op zit. Want illegaal gebruik van pootgoed van beschermde rassen betekent dat kweekbedrijven inkomsten uit licenties mislopen. Dat maakt het ontwikkelen van nieuwe rassen minder aantrekkelijk.

Terwijl de sector zit te springen om nieuwe aardappelrassen die niet alleen beter scoren op kwaliteit en opbrengst, maar ook beter bestand zijn tegen de ziekte phytophthora en schadelijke aaltjes. Het gebruik van illegaal pootgoed remt deze ontwikkeling in de aardappelveredeling, waar de hele sector hard om zit te springen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.