Home

Achtergrond 23 reacties

'Hard werken aan zachte landing'

LTO Nederland moet keihard zijn best doen om alsnog een zachte landing te realiseren voor de Nederlandse melkveehouderij.

Zoals de situatie nu is, staat het er niet goed voor met de Nederlandse melkveehouderij. Dit zegt voorzitter Siem-jan Schenk van LTO Melkveehouderij. Hij realiseert zich dat veel collega-lidstaten in de EU geen probleem hebben met het huidige quotumplafond en Nederland en Denemarken geen extra groeimogelijkheden gunnen.

Een optie om voor Nederland toch een zachte landing te verkrijgen is door te zoeken naar wisselgeld bij andere lidstaten. Een mogelijk ruilmiddel is Nederlandse steun voor het voorstel van Ciolos om de landbouw in de nieuwe lidstaten gelijkwaardiger ontwikkelingsmogelijkheden te garanderen, waarbij ook de kleine boeren niet uit het oog worden verloren.

Dit voorstel is onderdeel van het gisteren gepresenteerde hervormingsplan en sluit nauw aan bij een sterke vraag vanuit landen als Roemenië, Polen en Hongarije.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat noemt steun voor dit plan om meerdere redenen van belang voor Nederland. "Het is ook in ons belang om de landbouw in die landen niet te laten wegzakken. Dat veroorzaakt alleen maar frustratie en kan ook aanleiding zijn voor voedselnationalisme en meer van dat soort sentimenten." Volgens LTO moet het belang van dit soort steun van Nederland niet worden onderschat. "Wij zeggen steun toe voor langetermijnbeleid, terwijl we tijdelijke steun terugvragen." Risico's ziet LTO hierin niet. "Worden toeslagen gekoppeld aan hectares, dan zijn we pas in de aap gelogeerd", stelt Maat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  Heb eens beetje nagekeken maar beetje melkveehouder ontvangt ongeveer 25000 aan subsidies, dat kan best beetje minder. Dat geld dient beter verdeelt te worden over alle sectoren want veel sectoren hebben het financieel veel lastiger dan de melkveehouderij. En omdat je van de subsidie in de melkveehouderij al kunt levenbetekend dat dat best wel minder kan, tenslotte hebben ze er een bedrijf waar inkomen uit dient te komen en als dat niet lukt dan moet je maar andere baan zoeken.

 • no-profile-image

  eerlijk duurt

  Nee graanboertje u draait er omheen de andere sectoren die geen subsidie ontvangen leveren allemaal op de vrije markt en weten dat er pieken maar ook zeker dalen zijn het zou moeten zijn dat alle boeren een evenredig geldbedrag zouden krijgen dit zou pas eerlijk zijn of helemaal afschaffen zodat de subsiedie boeren ook op eigen benen komen te staan

 • no-profile-image

  heinrich

  Zachte landing??? Dat quotumsysteem van melk moet er gewoon blijven! Verdomme!!!!!

 • no-profile-image

  john

  Willem, zoals ik al zei beetje gemiddeld melkveebedrijf ontvangt 25.000 euro en ja die andere krijgen dan NOG meer. Ik weet niet hoe jij erover denkt maar ik vindt 25.000 veel geld. Maar ik hoor alleen maar beetje gepiep dat het zogenaamd niet veel is en dat anderen nog meer krijgfen maar geen antwoord of andere sectoren ook mogen mee eten uit de ruif.....

 • no-profile-image

  veehouder

  De grote landen hebben de meeste stemmen, dus ga er maar van uit dat de premies op ha komen. Wel verwacht ik dat er een ander soort melkquotum komt nl een fabrieksquotum met een a en b-prijs en ook een a en b-quotum.

 • no-profile-image

  willem

  John, je moet weten dat de subsidie pot in drieën is verdeeld nml 40 % rundveehouderij, 50% akkerbouw en 60%
  kalvermesterij. Dus die melkveehouders krijgen echt niet zoveel als je denkt.

 • no-profile-image

  Boer

  Juist Econoom, geen zachte landing. geen extra quotum. Kijk naar de varkens houderij. Wie wil nou bij de koeien ook die toestanden??? Zeker de slechte jaren al vergeten!!!! Een boer tot 100 koeien is toch een kleine boer in toekomstig Nederland. Helemaal eens met Econoom. L.T.O. zou inderdaad meer met de kleine boeren moeten meeleven, door te zorgen voor goede opbrengsten.

 • no-profile-image

  john

  @Eerlijk thuis. Ja ik heb zeker ook naar die subsidies gekeken en idd er gaat ook heel veel geld daarnaar toe. Waar het mij om gaat is dat ik niet begrijp dat de melkvee zo enorm veel subsidie ontvangt terwijl er meerdere sectoren zijn die het ook zeer goed kunenn gebruiken omdat het daar financieel helaas slechter bij gaat als bij de melk. Van 25000 aan subsisie kan ik heel goed leven en waarom zou ik dat mijn best gaan doen om mijn bedrijf te ontwikkelen. Maar ik benm het met je eens wat betreft een inkomenstoeslag per bedrijf maar dat wel voor ALLE agrarische bedrijven en niet alleen voor melk en granen. Want het is niet meer uit te leggen aan de burgers dat hun belasting centen als subsidie gegeven wordt aan bedrijven die goed verdienen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Willem kan zó bij LNV (ELI) gaan werken. Daar worden dit soort rekenwonderen met open armen ontvangen.

 • no-profile-image

  john

  Piet kriup toch niet zo in de verdediging, ik zeg ook helemaal niet dat subsidie weg moet alleen het moet anders en eerlijk verdeeld worden. Het is typerend dat jullie allemaal in de verdediging schieten als de subsidies ter sprake komen, subsidies behoren niet vanzelf sprekend te zijn. Iedereen moet het kunnen verantwoorden en het moet eerlijk verdeeld worden en juist op die twee punten is er nog al iets mis

 • no-profile-image

  econoom

  Pas op voor L.T.O. bestuurders. Dit artikel is weer zon voorbeeld. Zelf hebben ze super grote stallen laten bouwen en ze doen er alles aan om die stallen vol te krijgen met gratis quotum. Ze doen alsof ze heel veel oog hebben voor de kleine boeren en dat die ook moeten blijven. Helaas zetten ze alle verboden middelen in om die kleine boer uit de markt te rijden, zodat de grote kunnen blijven en dat is ook de strekking van dit artikel. FOEI. FOEI. FOEI.

 • no-profile-image

  freek

  de grootste boeren hebben de grootste stem in de coop deze zijn gebaat bij een egale melkprijs en dus niet bij een a en b prijs dus als er gestemt word gaat dat er al uit de levering op aandelen is een andere optie die eerlijker is voor groot en klein kwotum eraf en de consument moet ineens ook de werelprijs betalen in de winkel

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dat is waar @John, met de verdeling van de subsidie's is het één en ander mis!!!... De nieuwe Landbouwcommissaris vindt dat ook!!!... Die gaat daar nu wat doen, daar heb ik vertrouwen in!!!... Verder is het zo dat wij op dit forum van gedachten wisselen, dat is toch een goede zaak ???...

 • no-profile-image

  willem

  john, sorry, die 40,50, 60 zijn geen procenten, maar je moet het zo zien dat de rundveehouderij het minst krijgt en de kalvermesterij het meest. Tevens zijn en heel veel melkvee bedrijven die puur van de premie rond moeten komen door toren hoge investeringen en zullen zonder die priemie
  kapot gaan.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte Willem Hellendoorn,
  40+50+60=150 %,en dat terwijl u ook nog de nodige sectoren vergeet,kortom ik kan uw zienswijze niet volgen,mijn vriendelijk verzoek:verklaar u nader. mvg jvf

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Geachte @Niel Armstrong, kort maar krachtig is uw reactie!!!... Een nadenkertje, 'k begrijp u helemaal. Hardlopers kunnen doodlopers worden en daardoor bikkelhard landen. Geachte @John Bleken, het is allemaal niet zo gemakkelijk als u denkt!!!... Landbouwsubsidie's zijn door de politiek ingevoerd!!!... Niet door de boeren!!!... Het resultaat mag er zijn!!!... Spotgoedkoop voedsel voor mens en dier!!!... Oorzaak is de subsidiepolitiek van de EU !!!... Als u de geschiedenis van genoemde politiek volgt, leert u begrijpen dat de schuld niet bij de boeren ligt!!!... Ik dank u bij voorbaat voor uw aandacht!!!...groeten.

 • no-profile-image

  vakbondsman in hart en nieren

  het was 5 voor 12 en iedereen was opweg naar de middagpot ;behalve lto die meent in 5 te late minuten meer voor elkander te krijgen dan de massa.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Zeg john uit beken toen je aan het kijken was heb je toen ook gekeken naar de graanpremie... of naar de slachtpremie..... of wat de polder aan landbouwsubsidie ontvangt nee zeker. Dat er sectoren zijn die het ook kunnen gebruiken ben ik met je eens maar dat de melkveehouderij met minder moet gaan doen is een logica van 0-0 omdat er geen inkomen genoeg uit zou komen volgens jou. Wat er volgens mij nodig is een premie per bedrijf ongeacht de grote van het bedrijf. De meeste lasten zijn vaak gelijk. Als een groot bedrijf grotere lasten heeft is daar zelf voor gekozen en word premie meegerekend DAT moet niet kunnen. Dus premie verdelen per bedrijf niet kwa omvang. En dat met een reventie jaar van paar jaar terug bijvoorbeeld. Zodat de kleine doorkunnen en de grote nie meer groeien.

 • no-profile-image

  veehouder

  Dus lto wil veel werk/melk voor weinig geld en ook nog eens geld naar het oost blok dragen. weten ze wel dat duitsland armer van oost duitsland is geworden ,en als een lidstaat tegen afschaffing qouta is DAT NIET wil zeggen als het afgeschaft word dat ze niet veel meer gaan melken

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ha ha, kan Siem-Jan de stal niet vol krijgen met goedkoop quotum? Die mensen bij LTO, behartigen werkelijk maar één belang, namelijk “het grote jongens eigen belang “ Och, en het heeft nu het eigen belang op het spel staat ook opeens weer oog voor de kleine boeren! Bij RFC hebben die RFC (LTO)-bestuurders wel weer laten zien wat het wil met de kleine melkveehouders. Kun je de kleine melkveehouder niet uit de markt drukken door hoge kwantumtoeslag aan de grote jongens te geven, dan moeten die kleine melkveehouders maar héél veel meer vaste kosten betalen om uiteindelijk te creperen. Aangezien ik een kleinere melkveehouder ben, krijgt deze club van mij geen contributiecenten meer.

 • no-profile-image

  Armstrong

  Deze harde landing vormt een kleine klap voor de verstandige boer en een grote klap voor de nooit-genoeg-boer.

 • no-profile-image

  john

  Wat een onzin graanboertje, als alle subsidies afgeschaft worden (maar dat hoor je mij niet zeggen, ik wil eerlijke verdeling) dan hoeven burgers (dus ook jij graanboertje) minder belasting te betalen en houden we met zijn allen net zoveel over. Maar wat weer een kut smoes om jullie subsies te behouden, jullie zijn er wel enorm aan gehecht geraakt volgens mij en willen dat niet delen met een ander, typisch weer gevalletje van ikke ikke ikke en de rest kan stikke

 • no-profile-image

  graanboertje

  john, alle subsidis afschaffen, en alle landbouwprodukten verhogen in prijs tot er een renderende prijs voor de boer tot stand komt. ongeacht welke sector ( graanboer, melkboer, varkensboer, etc. ) de prijs in de winkel dus zover verhogen, dat de boer evenveel per gewerkt uur overhoud als john. ik denk wel dat de consument, dus ook john, dan minder te besteden heeft voor vakantie, auto, uitgaan, luxe artikelen, etc., omdat dan meer geld nodig is voor zijn eerste levensbehoefte: VOEDSEL

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.