Home

Achtergrond 732 x bekeken 6 reacties

HLB: fosfaatgebruiksnorm bedreigt bodemgezondheid

De aangescherpte fosfaatnorm bedreigt de bodemgezondheid.

Dat komt omdat akkerbouwers door de fosfaatgebruiksnorm geen of weinig compost meer kunnen aanvoeren. Dat pakt slecht uit voor de organische stof in de Nederlandse landbouw, stelt teeltbegeleider Albert Wolfs van advies- en onderzoeksbureau HLB in Wijster. "De fosfaatnorm brengt de bodemgezondheid ernstig in gevaar op de lange termijn."

Het HLB heeft in 2006 een demonstratieperceel aangelegd om de effecten van de aangescherpte gebruiksnormen in beeld te brengen. Wolfs: "De fosfaatgebruiksnorm wordt nu vrijwel geheel opgevuld met drijfmest. Door de aanscherping van de norm is er geen ruimte om ook nog compost aan te voeren. Aanvoer van onder andere compost is nodig om de organische stofbalans in evenwicht te brengen. We zagen dit jaar op ons demoperceel dat de velden waar veel organische stof is aangevoerd, de gewassen het hele jaar door zichtbaar vitaler zijn. En we zijn pas vier jaar onderweg. De huidige fosfaatgebruiksnorm, en zeker zoals die vanaf 2013 geldt, leidt tot een enorme beperking in maatregelen om de bodemvruchtbaarheid te behouden. Dit gaat ten koste van de opbrengsten van de gewassen op de lange termijn. Het demoperceel ligt in de Veenkoloniën, maar dit geldt ook voor veel andere akkerbouwgebieden."

Het demonstratieperceel is aangelegd in het Drentse Eerste Exloërmond. Op het perceel is een onderscheid gemaakt tussen velden met een maximale aanvoer van organische stof en velden waar veel minder organische stof is aangevoerd. Het demoveld is aangelegd in 2006. Sindsdien zijn de fosfaatgebruiksnormen aangescherpt.

Op het demoveld is een bouwplan gehanteerd van één op twee zetmeelaardappelen, één op vier bieten en één op vier zomergerst. Op de velden met een maximale aanvoer van organische stof is eens per twee jaar omgerekend 17 ton compost per hectare opgebracht. Daarnaast zijn er op deze gedeelten groenbemesters gezaaid en is het stro verhakseld.

Volgens teeltbegeleider Wolfs moet een teler maatregelen nemen om het organische stof gehalte op peil te houden. "In het algemeen is de organische stofbalans negatief. Hier kun je iets aan doen door het stro niet af te voeren, een groenbemester in te zaaien en regelmatig ongeveer 15 tot 20 ton compost aan te voeren. Dan zijn afbraak en opbouw van organische stof op dit demoperceel net in evenwicht. Maar door de huidige wetgeving is er weinig of geen ruimte meer om compost aan te voeren."

Het HLB constateert na vier jaar duidelijke verschillen tussen de velden. Wolfs: "De gewassen waren zichtbaar vitaler op het deel waar veel organische stof wordt aangevoerd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De landbouwkundige "kennis" die we hier in dit land hebben, daar wordt wereldwijd met bewondering naar gekeken (!) ha ha ha ha.

 • no-profile-image

  pietflevo

  U weet het eenmaal ingezette regelgeving wordt nooit meer ongedaan gemaakt, Visstand neemt af door te weinig fosfaatuitspoeling. Bossen zien er slecht uit door te weinig zure regen. Milieuambtenaren hebben altijd gelijk

 • no-profile-image

  Han

  Laten we het probleem eens benaderen zoals onze voorouders deden, zij hadden wisselbouw met voldoende kunstweide of groenbemesting. Dit is door de ontmenging en de lage prijzen voor akkerbouwproducten reeds decennia een onmogelijkheid. Wil een akkerbouwer overleven heeft hij niet veel keus, rooivruchten en nog eens rooivruchten. Hoe moet hier een gedegen groenbemester in passen? Landruil met veehouders betekent mais, dus ookal niet veel organische stof aanvoer. Wordt ons nu ook de compost nog ontnomen door de >groene< lobby duurt het niet lang meer of de bodem is niet meer dan een medium om de wortels in vast te zetten en moeten alle voedingsstoffen en deelt het water worden aangevoerd. Mogelijk is dit zeker, maar vraag niet wat het meer kost dan goed onderhoud van de bodem. Bij dit alles komt nog dat via bio vergisting alleen nog de mineralen op he tland komen, maar dan wel zonder enige organische stof. Hoe willen we dan ons organische stof gehalte op peil houden??

 • no-profile-image

  Leen

  Compost? Wat denk je van mest! Gebruiksnorm fosfaat is veel te laag. Leidt tot verschraling. Kosten zijn te hoog om met middelmatige opbrengsten thuis te komen.

 • no-profile-image

  verstraten

  En weet je Piet FLevo wat de milieuambtenaar voor een voorspelbare reactie geeft op dit voorspelbare onderzoek: als U graag compost gebruikt dan voert U toch gewoon wat minder drijfmest aan? En daar zit het probleem . Mest is bijna voor niets of je krijgt er geld op toe en compost daar moet je voor betalen! En dankzij gescheiden afvalinzameling etc. etc is er steeds meer compost beschikbaar. Wie was de opdrachtgever van dit onderzoek?
  Akkerbouwers die grond ruilen met veehouders kunnen ook gras hiervoor telen en rundveedrijfmest aanwenden ter verbetering van os. Ook graan ipv mais is serieus te overwegen.

 • no-profile-image

  Boer

  Elke gewone boer wist dit toch allang.
  Maar ja, tegen zoveel geleerdheid van de Nederlanderse en Europese beleidsmakers kunnen ze niet tegenop.
  Als het straks te laat is, wordt het teruggedraaid en dan gaat het ons weer veel geld kosten. Waarschijnlijk is dat ook de bedoeling van dit spelletje.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.