Home

Achtergrond 253 x bekeken

Groei Deense levende export stagneert

De groei van de Deense export levende van biggen en vleesvarkens vlakt dit jaar en volgend jaar af.

Dat is de aan de hand van cijfers van de Deense sectororganisatie LF opgestelde prognose van landbouwmarktbureau AMI. Bij de vleesvarkensexport is momenteel zelfs sprake van een aanzienlijke daling en die houdt volgens het bureau naar alle waarschijnlijkheid aan.

Er zijn twee oorzaken: de overschakeling van de Duitse verwerkers op het afrekeningssysteem AutoFom en de slinkende varkensstapel in Denemarken.

De nieuwe geautomatiseerde vleesclassificering in de slachterijen leidt tot de leverantie van zwaardere varkens en vanuit dat oogpunt zijn de Deense dieren minder interessant, aldus AMI. De varkensstapel was als gevolg van de slechte economische ontwikkeling in de Deense sector voorts per oktober krap 6 procent kleiner dan per dezelfde maand van 2009.

In augustus en september zakte de vleesvarkensexport naar ruim 74.000. In dezelfde maanden van vorig jaar waren het er nog ruim 180.000.

Een derde niet door AMI, maar wel door LF genoemde factor is dat de vleesprijs van Danish Crown duidelijk dichter bij die van de Duitse concurrentie is gekomen, waardoor levende export minder lucratief is geworden. De biggenexport groeit dit jaar nog wel maar minder dan in de voorafgaande jaren.

In de eerste negen maanden ging het om ruim 5,6 miljoen dieren Dat is een plus van ruim 300.000 ten opzichte van de periode januari-september vorig jaar. Vorig jaar als geheel belandde deze levende export op ruim 7 miljoen. Bij voortzetting van de trend in de resterende maanden van dit jaar komt de groei uit op krap een half miljoen. In 2011 wordt nauwelijks nog groei verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.