Home

Achtergrond 246 x bekeken 11 reacties

Graanvoorraad nog genoeg voor 10 weken

De graanvoorraad aan het einde van dit seizoen is voldoende om 10 weken consumptie te overbruggen.

Aan het begin van dit seizoen was dat nog 11,6 weken.

Dat constateert het Productschap Akkerbouw in de wereldgraanbalans die het productschap heeft opgesteld. Er is dus voldoende graan dit seizoen, concludeert een woordvoerder van het productschap. "Maar je kunt wel zien dat de periode die de voorraad kan overbruggen afneemt."

De woordvoerder constateert dat het verbruik flink toeneemt. In seizoen 2007/2008 lag het verbruik op 1.687 miljoen ton. Drie jaar later is dat met bijna 6 procent gestegen. "Dat komt doordat de wereldbevolking groeit. De vleesconsumptie stijgt waardoor meer veevoer nodig is. En er wordt steeds meer graan verwerkt tot bioethanol."

Ondanks dat in 2007/2008 de wereld in vergelijking met andere jaren weinig graan heeft geoogst, was in dat seizoen de graanproductie groter dan het verbruik. Dit seizoen 2010/2011 verbruikt de wereld 55 miljoen ton graan méér dan wordt geoogst, constateert de woordvoerder. "Terwijl dit jaar de derde graanoogst ooit was. De wereld heeft dit soort grote oogsten nodig om het stijgende verbruik bij te benen."

Vooral bij tarwe kan de balans krap worden., zegt de woordvoerder. "In de VS wordt veel mais en soja verwerkt tot biobrandstof. Daardoor staat het tarweareaal daar steeds meer onder druk."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  die spaghetti en alle andere smakeloze pastafret kost veel méér dan dure patatjes. Maar ja een mens proeft eens wat anders en dan is de prijs daarvoor van minder belang. het een soort van protest aankoop!

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Han ik ben het niet met je eens hoge prijzen brengen altijd lage prijzen als prijzen hoog zijn wordt alles ingezaait bij wijze van spreke desnoods ook moeders groetentuin en het gazon met als gevolg hogere producktie en lagere prijzen zo werkt boeren verstand nu eenmaal

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik weet niet hoe jij spaghetti klaarmaakt, c.m, maar ik vind het wel lekker.

 • no-profile-image

  Han

  Zou dit een uitvloeisel zijn van de vrije wereld handel en de wettelijke bijmenging van bio ethanol aan auto brandstof? Als dat zo is hebben mogen de tarwe boeren de politiecie wel dankbaar zijn voor de prijsstijging. Maar of dit ten goede komt aan de duurzaamheid van de wereld is de vraag?
  Leidt deze daling van de voorraad tot een nog grotere stijging van de prijs, dan zal dit leiden tot meer honger in het arme deel van de wereld. Voor het rijke westen betekent dit een nog grotere toeloop van arme hongerende mensen. Willen we deze volksverhuizing? Willen we de tarwe opbrengst verhoging, door extra kunstmest productie, die weer meer energie vraagt? Zitten we niet op het punt, dat iedere oplossing die we aandragen, nieuwe problemen veroorzaakt op de >energie markt< en daarmee op de >voedselmarkt

 • no-profile-image

  Han

  Econoom voor jouw geldt dus hoe hoger de graanprijs hoe minder brood en pasta je eet en vooral minder brandstof in je auto en trekker verstoken. Bijmenging van bio fuel is immers verplicht door de overheden.

 • no-profile-image

  boer

  je kunt veeel zaaien wil nog niet zeggen dat je veel oogst

 • no-profile-image

  Patrick

  Volgens mij ligt het aan de opbrengsten.
  Graanboeren die enige jaren hebben ingezet op mechanisatie nav. hogere prijzen en zijn afgestrafd met de lagere prijzen van de laatste 2 seizoenen, hebben minder kunnen strooien slechter zaaigoed en komt daar nog eens bij onlogische klimatologische toestanden.
  Volgens mij word het terug zoals 25 jaar geleden de aardappelen 10-15 bef stonden en de Bel. boeren op allerlei evenementen(zelfs bij gekleurd lampadairs-licht...)nogal wat spul afnamen van de collegas in de buurt van Reims . Ik zou zeggen laat dat maar weer komen dan kunnen die boeren in Reims hun omzet eindelijk terug opkrikken.
  Ik ben er via mijn pers. verbruik al aan begonnen als was het voor een andere omzetverhonging nl die van nieuw geborenen famillianten,,
  Ga nu snel een eerste maisdrogertje gaan afwerken op 14 vocht en laten leveren aan 200 euro/ton btw inn. proost !

 • no-profile-image

  econoom

  Beste Han, wij zijn zakelijke ondernemers en geen sociale werkers. De oplossing : Hoe hoger de prijs hoe lager het verbruik en daardoor langer voorraad.

 • no-profile-image

  Landbouweconoom

  Econoom, je had op school beter op moeten letten. In de agrarische economie is de vraag een constante. Met andere woorden ongevoelig voor prijsschommelingen. Of nog simpeler, mensen gaan niet meer of minder eten als de prijs fluctueert. Hierin verschilt voedsel wezenlijk van andere consumptiegoederen.

 • no-profile-image

  econoom

  Juist Han, als een broodje met pasta 5 euro kost en een ritje naar het strand 150 euro aan benzine, dan zullen wij er niet veel komen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Niet meer of minder maar wel anders, landbouweconoom. Als bv. de aardappelen heel erg duur worden, dan zal men toch vaker naar spaghetti grijpen, om maar wat te noemen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.