Home

Achtergrond 8 reacties

'Gesprek nodig met Cosun over positie telers'

Door de overname van de handel in fritesaardappelen van Agrico door Aviko Potato ontstaat een nieuwe situatie binnen Cosun.

Daarom moet de positie van aardappeltelers in coöperatie Cosun worden besproken.

Dat vindt Jaap Haanstra, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw. "Het rendement van Agrico vloeit naar de aardappeltelers. Het rendement van Aviko gaat naar de bietentelers die eigenaar zijn van Cosun. Het lijkt mij daarom goed als binnen Cosun wordt gesproken om het rendement op de aardappelverwerking meer ten goede te laten komen van de aardappeltelers. Waarbij wel rekening moet worden gehouden met het feit dat de bietentelers eigenaar en dus ook de financiers zijn van Cosun."

Keimpe van der Heide, bestuurder van de akkerbouwvakbond NAV, vindt dat de overname aangeeft dat het lastig is om in de fritessector een redelijk rendement te halen. "De overname betekent dat telers minder keuze hebben in de afzet van hun fritesaardappelen. Dat is een verarming."

Voorzitter van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), Kees van Arendonk, vindt de overname een bevestiging van een trend in de fritessector. "De handel speelt in de levering van grondstoffen aan de fritesfabrikanten steeds minder een rol. De handel levert wel steeds meer aan buitenlandse afnemers."

Ook het buitenland kent deze tendens. Van Arendonk: "In Frankrijk gaan weinig fritesaardappelen via de handel naar de verwerkers. In België speelt de handel een grotere rol dan in Nederland, maar ik verwacht dat in België dat aandeel ook krimpt. In Duitsland is de rol van de handel in de distributie van fritesaardappelen veel groter. In alle landen zie je dat handelsbedrijven wel veel doen in tafelaardappelen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pietflevo

  Agrico hoort het opgespaarde geld van de bodempools deze oogst uit te keren aan telers, dan is ieder vrij om te doen wat hij wil. Aviko moet zelf maar een poolconstructie verzinnen. Dat Cosun kan profiteren van het rendement kan gunstig zijn als je aandeelhouder bent

 • no-profile-image

  pieter vd heuvel

  @Han , Aviko had en heeft nu wel degelijk bestaansrecht maar wil met cosun miljoenen uitbreiden en zeperds door verkeerd management weg poetsen ( o.m. Amerika verhaal ).Ze moeten gewoon op eigen benen en cosun moet z"n geld eruit halen en in suiker activiteiten investeren.

 • no-profile-image

  K.A.R.Bonade

  Aviko zelfstandig verder is voor bietentelers de beste oplossing

 • no-profile-image

  Jan Bakker

  Bietenteler is toch baas over zijn eigen beurs. Het rendement is voor de aandeelhouders en dat zijn nu toevallig bietentelers. In geen enkele sector zouden ze hier rekening mee houden.

 • no-profile-image

  pieter vd heuvel

  Er is maar een oplossing. Cosun moet aviko verkopen voor een dikke prijs aan de telers van aviko . Mogen ze de winst zelf houden en verdelen naar eigen inzicht Loopt cosun in ieder geval geen risico meer bij eventuele verliezen .Een suiker coöperatie en een friet coöperatie Het lijkt voor mij de beste oplossing voor elke boer .

 • no-profile-image

  Han

  @Pieter. Je voorstel klinkt aannemelijk, maar is de klok terug zetten. Aviko was eens een zelfstandige club is door Cosun gekocht om de afzet van frites aardappelen bij de akkerbouwers, deels leden Cosun, veilig te stellen. Aviko had op eigen benen geen bestaandrecht op dat moment.

 • no-profile-image

  Han

  Willen de aardappelboeren meedelen in de winst van de fritesfabriek die vroeger eens door de suikerboeren is overgenomen om de aardappeltelers ter wille te zijn, zullen ze nu een vorm van samenwerking moeten vinden waarbij ze risico dragend kapitaal inbrengen in de onderneming. Zoals nu wordt voorgesteld lijkt op >we willen wel de lusten niet de lasten<. Maar waar praten w eover, zijn de meeste aardappelboeren ook geen suikerboeren?

 • no-profile-image

  J.P. Rijpma

  Als de fritesaardappelpool van Agrico goed gerendeerd had en de telers rijk waren geworden van het meedelen in de winst van Agrico, was het aantal deelnemers in deze pool wel groter geweest en had Agrico deze tak van sport niet verkocht.

  Aviko is onderdeel van een cooperatie, maar opereert op de aardappelmarkt als een zelfstandig privaat bedrijf en kan dus naar eigen inzicht vormgeven aan de aardappelpool en het vaststellen van uitbetalingsprijzen. Het overnemen van een deel van cooperatie Agrico verandert niets aan deze situatie.

  Bottom line is dat iedere teler vrij is al dan niet een contract te tekenen bij welke afnemer dan ook. Vrijheid blijheid!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.