Home

Achtergrond 265 x bekeken

'Gemeentes hanteren zelfde beleid hagelnetten'

Elf gemeentes in het Rivierenland hebben overeenstemming bereikt over het afstemmen van regels voor teeltondersteunende voorzieningen voor de fruitteelt, zoals hagelnetten.

Volgens Frank Engelbart hebben de gemeentes daarmee afgesproken dezelfde voorwaardes in de bestemmingsplannen hierover op te nemen. De programmamanager van Fruitpact noemt dat de voornaamste winstpunt van het driejarige fruitnetwerkproject Fruitpact. Vrijdag overhandigde voorzitter Henk de Ronde de resultaten aan NFO-voorzitter, afdeling midden-Nederland Frans van Brandenburg.

Daarmee is het project tot concrete uitkomsten gekomen, stelt Van Brandenburg: "Iedereen die met de fruitsector te maken heeft, is opmerkzamer geworden. Contacten zijn beter, er wordt makkelijker overlegd. Of het nu gaat om ruimere mogelijkheden voor teeltondersteunende maatregelen, snoeihout stoken of bedrijfsuitbreiding; er kan meer." In de relatie met overheden is veel veranderd, denkt de NFO-bestuurder. "We zijn partner geworden van de partijen die onze omgeving bepalen. Ook de toeristische sector weet ons veel beter te vinden."

Volgens Engelbart is ook een fikse energiebesparing bereikt bij thuiskoelers. "In het gebied staat 60 procent van de Nederlandse koelcapaciteit. Daar is een winst van 30 procent gehaald." De provincie Gelderland ondersteunde maatregelen om eigen energiedoelen te bereiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.