Home

Achtergrond 765 x bekeken

Gemeente wijkt onterecht af van taxatiewijzer WOZ bij manege

De rechtbank Arnhem oordeelt dat de WOZ-waarde van de manage niet te hoog is vastgesteld maar die van de twee bijbehorende bedrijfswoningen wel.

De gemeentelijke taxateur is ten onrechte afgeweken van de taxatiewijzer. Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Arnhem de volgende:

Eiser, X, is eigenaar en gebruiker van een manege met twee bijbehorende bedrijfswoningen in de gemeente Beuningen. De WOZ-waarde 2009 van deze objecten is vastgesteld op respectievelijk € 1.428.000, € 506.000 en € 510.000.Rechtbank Arnhem oordeelt dat de WOZ-waarde van de manage niet te hoog is vastgesteld maar die van de twee bijbehorende bedrijfswoningen wel. Voor de manege is de taxateur van de gemeente terecht uitgegaan van de kengetallen uit de taxatiewijzer, mede gelet op het recente bouwjaar van de manage. De gemeente heeft voor de grond bij de manege terecht de cultuurgrondvrijstelling buiten toepassing gelaten (HR 26 augustus 1998, nr. 32 598, V-N 1998/46.17). De WOZ-waarde van de manage is niet te hoog. Bij de agrarische bedrijfswoningen heeft de gemeentelijke taxateur gerekend met hogere prijzen per m³ dan met de kengetallen uit de taxatiewijzer voor luxueuze woningen. De rechtbank acht echter niet aannemelijk dat de woningen veel luxueuzer zouden zijn dan wat in de taxatiewijzer onder luxeuze vrijstaande woningen wordt verstaan. Ook de verkoopprijzen van referentiewoningen rechtvaardigen geen hogere kuubprijs dan de taxatiewijzer omdat de referentiewoningen geen bedrijfswoningen zijn. De rechtbank volgt de door X bepleite waarde van € 368.000 per woning.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.