Home

Achtergrond 199 x bekeken

Gelderland stuurt te weinig bij rood voor rood

Het Gelderse provinciebestuur is te passief bij de functieverandering van agrarische gebouwen.

Dat blijkt uit een advies van een commissie van onderzoek, die zich baseert op een onderzoek van het adviesbureau H&S/Croonen. Uit het onderzoek blijkt dat de provincie de regie uit handen heeft gegeven aan de gemeenten, en dat die op hun beurt weinig aandacht besteedden aan de ruimtelijke kwaliteit.

Hoewel het de bedoeling was om nieuwe functies te creëren voor leegkomende agrarische gebouwen, is in de praktijk vooral gebruik gemaakt van de sloopregeling om nieuwe woningen te bouwen.

Er is maar beperkt gebruik gemaakt van de regeling om nieuwe werk- en nevenfuncties te creëren. In de meeste gevallen worden nieuwe woningen gebouwd in het duurdere marktsegment, en dat terwijl door de demografische ontwikkelingen de behoefte aan woningen in het buitengebied juist afneemt.

Toch zijn betrokkenen en gemeenten positief over de provinciale regeling, ook al zijn de resultaten niet in overeenstemming met wat de provincie eigenlijk wilde. Volgens de onderzoekscommissie moet het provinciebestuur een sterkere regie voeren. Gemeenten moeten worden gestimuleerd worden om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren.

GS van Gelderland zeggen met belangstelling kennis te hebben genomen van het onderzoek. Het provinciebestuur zal later een standpunt innemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.