Home

Achtergrond

Geld Glazen Huis gaat naar preventie malaria

Het Rode Kruis helpt dit jaar met de opbrengst van het Glazen Huis 2009 bijna vijf miljoen mensen met de bescherming tegen malaria.

Van de ruim 7 miljoen euro die 3FM Serious Request vorig jaar opbracht, heeft het Rode Kruis inmiddels 4,2 miljoen euro besteed aan het voorkomen van malaria in twaalf verschillende landen. Dat heeft het Rode Kruis bekendgemaakt.

De hulporganisatie deelt met het geld in totaal meer dan 2,6 miljoen zogeheten malarianetten uit. Dat zijn klamboe's waardoor muggen die malaria overbrengen mensen niet kunnen steken. Volgens de hulporganisatie zijn daarmee bijna vijf miljoen mensen uit onder meer Burkina Faso, Sierra Leone, Indonesië en Oeganda geholpen en beschermd.

Daarnaast zijn bijna achtduizend vrijwilligers getraind en ingezet voor voorlichting over malaria. Volgens het Rode Kruis bewezen deze lokale vrijwilligers hun waarde. Uit onderzoek in Burkina Faso bleek dat door hun voorlichting het gebruik van de netten steeg van 15 tot 85 procent.

Wereldwijd overlijden jaarlijks nog bijna een miljoen mensen aan malaria, van wie het merendeel kinderen tot 5 jaar zijn. Veruit de meeste gevallen van besmetting doen zich in Afrika voor. Het Rode Kruis wil eind 2011 laten weten hoe het overige deel van de opbrengst van vorig jaar is besteed.

Met 3FM Serious Request staan het Rode Kruis en radiozender 3FM ieder jaar in de week voorafgaand aan Kerst stil bij een stille ramp. Drie dj's sluiten zich zes dagen lang op in een glazen studio en eten die dagen niets. 3FM maakt dinsdag de namen bekend van de drie dj's die vanaf 18 december het Glazen Huis in Eindhoven betreden. Zij vragen aandacht en zamelen geld in voor de kinderen in Afrika die hun ouders zijn verloren door hiv of aids.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.